Cancelarul german Angela Merkel:

"Uniunea Europeană are nevoie de o colaborare mai strânsă"

142

Articole recomandate

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, ieri, că este timpul ca Uniunea Europeană să colaboreze mai strâns, date fiind schimbările de putere și tensiunile la nivel global care modelează actuala agendă internațională, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Într-un discurs susținut în cadrul unei dezbateri despre buget în Bundestag, camera inferioară a parlamentului din Germania, Angela Merkel a spus că UE trebuie să se concentreze acum pe dezvoltarea unei legături mai puternice. 


Ea a mai declarat că rivalitatea tot mai mare dintre SUA și China și "revigorarea geostrategică" a Rusiei, precum și programata ieșire a Marii Britanii din UE vor avea consecințe profunde, pentru care blocul comunitar trebuie să fie pregătit. 
Angela Merkel a spus totodată că există încă șanse ca Marea Britanie să iasă din UE cu un acord până la 31 octombrie. 
"Avem încă șanse să obținem un Brexit ordonat, iar guvernul german va face tot ce va putea pentru ca acest lucru să fie posibil - chiar până în ultima zi. Dar spun, de asemenea, că suntem pregătiți și pentru un Brexit dezordonat", a precizat ea. "Dar rămâne un fapt că, după retragerea Marii Britanii, avem un competitor economic la ușa noastră, chiar dacă vrem să păstrăm o strânsă cooperare economică, în afacerile externe și securitate și relațiile de prietenie", a adăugat cancelarul german. 
Angela Merkel a declarat, de asemenea, că blocul comunitar trebuie să se dezvolte tehnologic, Europa fiind în urmă în privința unor evoluții tehnologice importante. 


Ea a salutat componența echipei anunțate, marți, la Bruxelles, de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Angela Merkel a subliniat că noua Comisie este "orientată global" și că va întări poziția Europei în lume. 
În privința solicitării SUA ca Germania să își sporească bugetul pentru apărare în cadrul NATO la 2% din PIB, Angela Merkel a precizat că Germania își va respecta promisiunea de a se apropia de această țintă, dar a adăgat că UE intenționează, de asemenea, să își consolideze politicile comune privind apărarea. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4356 secunde