Ungaria își propune să atingă ținta NATO de alocare a 2% din PIB pentru Apărare în 2023

352
Ungaria își propune să atingă ținta NATO de alocare a 2% din PIB pentru Apărare în 2023 - ungaria-1574373468.jpg

Articole recomandate

Ungaria speră să atingă în 2023 ținta de cheltuieli pentru apărare cerută de NATO, cu un an înainte de termenul limită stabilit de aliați, care se confruntă cu o presiune puternică din partea președintelui american Donald Trump de a investi mai mult în securitatea europeană. 


Într-un interviu pentru Reuters, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că Budapesta va cheltui 2% din Produsul Intern Brut pentru armată înainte de data țintă stabilită de NATO în 2024, de la 1% cât a avut în urmă cu doar câțiva ani, cumpărând armamente și echipamente de la Turcia, Franța, Germania și Cehia. 


"Chiar am înțeles poziția președintelui Trump, care vrea ca europenii să cheltuiască mai mult pe apărare, să pună un accent mai mare pe securitatea lor", a declarat Szijjarto în contextul unei reuniuni la Bruxelles a miniștrilor de Externe ai statelor membre ale NATO. 


"Am implementat o strategie de modernizare semnificativă și robustă a forțelor noastre armate, care se va întinde până în 2026. Vom atinge nivelul de 2% în 2023", a afirmat el. 
Ungaria, care a aderat la NATO în 1998, a cheltuit în mod tradițional pentru apărare mai puțin decât alte state membre est-europene, cum ar fi Polonia, dar Szijjarto a subliniat că Ungaria este "foarte hotărâtă să își modernizeze armata". 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5473 secunde