Un palat vechi de 3.400 de ani a ieșit la iveală de sub ape, din cauza secetei

242
Un palat vechi de 3.400 de ani a ieșit la iveală de sub ape, din cauza secetei - 6e9a6560254b8a798c33997000-1561965845.jpg

Articole recomandate

Un palat vechi de 3.400 de ani a apărut la suprafață din apele tot mai mici ale unui rezervor din Kurdistanul irakian, pe fondul secetei prelungite.


O echipă de arheologi mixtă, formată din germani și kurzi, a muncit contra cronometru la acest sit, pentru că se știa că nivelul apei va urca din nou.


A descoperit ziduri din cărămidă din lut înalte de doi metri, picturi murale excelent conservate, în culori vibrante: roșu și albastru, arată CNN.


În interiorul sau au fost găsite și zece texte cu scriere cuneiforma. Unul dintre ele arată că palatul a făcut parte, la un moment dat, din vechiul oraș Zachiku.


Palatul se întinde pe 2.000 de metri pătrați și a făcut parte inițial din Regatul Mitanni, un stat străvechi, puțin studiat, al hurienilor în nordul Siriei și sud-estul Anatoliei.


Descoperirea a fost numită de către Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen, "o senzație arheologică", potrivit Ziare.com. Între timp, palatul a dispărut iar sub ape și nu se știe când va deveni din nou vizibil.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8903 secunde