Un milionar rus a rămas fără cetățenie în urma unei condamnări de 20 de ani de închisoare

197
Un milionar rus a rămas fără cetățenie în urma unei condamnări de 20 de ani de închisoare - aliserusmanovcet17241900-1548245065.jpg

Articole recomandate

Sofia i-a retras cetățenia bulgară milionarului rus în domeniul telecomunicațiilor, Serghei Adoniev, din cauza unei condamnări vechi de 20 de ani în Statele Unite pentru fraudă, a informat miercuri Ministerul Justiției din Bulgaria, relatează Reuters.

Dornică să se alăture zonei Schengen, Bulgaria a declarat marți că intenționează să nu le mai permită străinilor bogați să cumpere cetățenia în schimbul unor investiții, afirmând că schema nu a reușit să aducă beneficii economice semnificative statului membru UE.

În Bulgaria, străinii pot obține un pașaport, care le deschide ușa aproape oricărei țări UE, în schimbul unor investiții între un milion de leva (580.922 de dolari) și 2 milioane de leva. Investițiile se pot face și în titluri guvernamentale, informează Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiție bulgar a confirmat o informație publicată de Radio Europa Liberă potrivit căreia lui Adoniev i-a fost retrasă în mai cetățenia bulgară în urma notificării că milionarul rus "ar fi fost condamnat în urmă cu 20 de ani în SUA pentru fraudă".

Adoniev, în vârstă de 57 de ani, este co-fondatorul companiei de telefonie mobilă Yota, pe care i-a vândut-o miliardarului rus Alișer Usmanov. El deține de asemenea acțiuni la compania rusă producătoare de smartphone-uri Yota Devices, potrivit Agerpres.

Serghei Adoniev se află pe locul 147 în clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din Rusia, cu o avere estimată la 700 de milioane dolari, și a sponsorizat unul dintre candidații la ultimele alegeri prezidențiale din Rusia, Ksenia Sobciak. El a primit pașaport bulgar în 2008.

Fondul neguvernamental anticorupție din Bulgaria (ACF) a alertat autoritățile de la Sofia în legătură cu condamnarea lui Adoniev în ianuarie anul trecut. De asemenea, ACF a pus sub semnul întrebării dacă străinii sunt verificați corespunzător înainte de a li se acorda cetățenia bulgară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3896 secunde