Ucraina cere comunității internaționale să recunoască drept genocid deportarea tătarilor

461
Ucraina cere comunității internaționale să recunoască drept genocid deportarea tătarilor - ucraina-1558285249.jpg

Articole recomandate

Guvernul ucrainean a cerut comunității internaționale să recunoască drept genocid deportarea stalinistă a 200.000 de tătari din Crimeea în urmă cu 75 de ani, informează EFE. 


"Cerem partenerilor noștri internaționali să onoreze victimele inocente ale deportării, să condamne această crimă a regimului comunist totalitar și să recunoască deportarea tătarilor din Crimeea din 1944 ca fiind un genocid", potrivit ministerului Afacerilor externe de la Kiev. 


Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, a recunoscut drept genocid deportarea tătarilor din Crimeea, iar pe 23 aprilie, Mejils, adunarea populară a tătarilor din Crimeea, a făcut apel într-o scrisoare adresată statelor membre ale ONU să procedeze în mod similar. 


Conform datelor deținute de Kiev, 191.400 de persoane au fost deportate din Crimeea în primele două zile ale operațiunii staliniste de deportare, în timp ce alte 5.989, acuzate că au cooperat cu Germania nazistă și cu alte "elemente anti-sovietice" au fost arestați și trimiși în Gulag sau în lagăre de muncă sovietice. 
Tătarii din Crimeea, care au legături cu tătarii ruși, au fost principalii locuitori ai peninsulei din Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, până când imperiul rus au cucerit-o în secolul al XVIII-lea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2601 secunde