Turcia: Mitinguri împotriva prelungirii stării de urgență

135
Turcia: Mitinguri împotriva prelungirii stării de urgență - turcia-1523883483.jpg

Articole recomandate

Principala formațiune de opoziție din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), a organizat, ieri, zeci de mitinguri în întreaga țară pentru a protesta împotriva stării de urgență, măsură în vigoare începând din iulie 2016, imediat după tentativa de lovitură de stat, transmite dpa.

CHP a anunțat că a organizat proteste în fiecare din cele 81 de provincii din Turcia, înaintea votului parlamentar de miercuri privind extinderea stării de urgență cu trei luni, ceea ce ar face ca în iulie 2018 măsura să fie în vigoare de 24 de luni.

Sute de persoane au luat parte la o demonstrație în apropierea Pieței Taksim din Istanbul, scandând "Drepturi, lege și justiție!".

Protestele, despre care principalele media turce nu au relatat, survin la un an de la referendumul privind extinderea prerogativelor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Peste 50.000 de persoane sunt încarcerate în virtutea decretelor privind starea de urgență și cel puțin 150.000 de oameni au fost concediați sau înlocuiți din funcții după puciul eșuat din vara lui 2016. Decretele privind starea de urgență sunt emise în locul legilor într-o serie de domenii, de la securitate națională la privatizarea fabricilor de zahăr.

Guvernul turc susține că starea de urgență este necesară pentru a combate terorismul, în special a celui promovat de mișcarea lui Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în SUA pe care Ankara îl consideră responsabil pentru tentativa de puci din 15 iulie 2016.

CHP și alți critici la adresa guvernului sunt de părere că starea de urgență erodează democrația și statul de drept și este aplicată în mod incorect.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4848 secunde