Trump l-a demis pe șeful diplomației SUA Rex Tillerson fără să-l anunțe. Va fi înlocuit de șeful CIA

128
Trump l-a demis pe șeful diplomației SUA Rex Tillerson fără să-l anunțe. Va fi înlocuit de șeful CIA - donald-1520950589.jpg

Articole recomandate

Președintele Donald Trump a decis să renunțe la secretarul de Stat Rex Tillerson, o mutare așteptată de multe luni de oficiali și comentatori, pe fondul nepotrivirii și a relației tensionate dintre cei doi. Tillerson va fi înlocuit de actualul șef al CIA, Mike Pompeo. Trump a mărturisit că nu a discutat cu Tillerson decizia în prealabil. 


Secretarul de Stat Rex Tillerson, care a ajuns în fruntea diplomației SUA din poziția de CEO al gigantului ExxonMobil, părăsește funcția după ceva mai mult de un an și după o prestație discretă.

Nu este o surpriză, ținând cont de relația proastă cu președintele Donald Trump și de diferențele de abordare pe tot felul de teme, de la acordul privind programul nuclear iranian până la negocierile cu Coreea de Nord sau poziția SUA privind acordul climatic de la Paris.

"Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de stat. El va face o treabă fantastică ! Îi mulțumesc lui Rex Tillerson pentru activitatea sa ! Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind astfel și prima femeie desemnată. Felicitări tuturor !", a scris Trump pe Twitter.

Ulterior, Trump a detaliat, precizând că nu a discutat decizia cu Tillerson, o procedură total neobișnuită la acest nivel.

Președintele a apreciat că secretarul de stat este un om bun și competent, dar că are o "gândire diferită" de a sa.

Tillerson a anunțat încă de luni că își va scurta turneul african în care se afla, atât din cauza unor probleme de sănătate, dar și a "problemelor presante" de acasă.

Incă de la inceputul mandatului sau s-a speculat ca secretarul de stat nu va ocupa pozitia timp indelungat.

În toamna lui 2017, relația dintre Tillerson și Trump s-a înrăutățit și au apărut zvonuri concrete privind plecarea iminentă a secretarului de stat.

Discuțiile au apărut după degroparea unei informații mai vechi potrivit căreia, intr-o intilnire la Pentagon, la un moment dat, Tillerson l-ar fi caracterizat pe presedinte – intr-o traducere aproximativa – "tâmpit".

Intrebat in legatura cu stirea respectiva, secretarul de stat a spus ca nu ia in considerare astfel de vorbe, dar fara sa nege explicit informatia.

În urmă cu câteva zile, Rex Tillerson a afirmat că Donald Trump a luat "de unul singur" decizia de a se întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, în contextul în care hotărârea a generat surprindere în Statele Unite, inclusiv în rândul funcționarilor de la Casa Albă.

Mike Pompeo, noul șef al diplomației, ocupa funcția de direcot al CIA din ianuarie 2017. Președintele Trump a nominalizat-o pe Gina Haspe în funcția de director al CIA, prima femeie la șefia puternicului serviciului de informații american.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9856 secunde