Tot mai aproape de inevitabil. Acordul Brexit, semnat de șefii UE

152
Tot mai aproape de inevitabil. Acordul Brexit, semnat de șefii UE - ddd-1579857790.jpg
Președinții Comisiei Europene și Consiliului au semnat vineri acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Agerpres. "Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieșirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European", a anunțat președinta Comisiei Europene pe contul său de Twitter.

Textul va fi supus acum atenției Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Iar apoi, joia viitoare, diplomații statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopții.

"Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri și aliați", a subliniat președintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial. El a adăugat în franceză:"Țin să scriem această nouă pagină împreună!".

Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.

Parlamentul European va fi ultima instanță care se pronunță cu privire la acord. Eurodeputații membri ai Comisiei pentru afaceri constituționale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate, de 23 de voturi împotriva a trei, aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie.

Separarea oficială este însoțită de o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuși la deciziile comunitare. Aceasta va permite o retragere calmă. Răgazul va permite de asemenea celor două părți să-și negocieze viitoarea relație, în special, un acord comercial. Dar timpul este considerat prea scurt pentru o astfel de negociere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3394 secunde