Summit NATO la Londra. Liderii statelor membre reafirmă clauza apărării colective

183
Summit NATO la Londra. Liderii statelor membre reafirmă clauza apărării colective - summit-1575595992.jpg

Articole recomandate

Liderii statelor membre ale NATO, reuniți la Londra, au adoptat, miercuri, la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizației, o declarație comună în care exprimă solidaritatea, unitatea și coeziunea țărilor lor și recunosc, pentru prima dată, creșterea puterii Chinei drept o provocare, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Liderii țărilor aliate reafirmă consolidarea legăturii transatlantice între Europa și America de Nord și clauza apărării colective din Tratatul Nord-Atlantic potrivit căreia un atac împotriva unui stat membru al NATO este considerat un atac împotriva tuturor țărilor membre ale Alianței. 


"Ne-am reunit la Londra, primul sediu al NATO, pentru a celebra 70 de ani de la crearea celei mai puternice și mai de succes Alianțe din istorie și pentru a marca a 30-a aniversare a căderii Cortinei de Fier. NATO garantează securitatea teritoriului nostru și a celor 1 miliard de cetățeni ai noștri, libertatea noastră și valorile noastre comune, printre care democrația, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept. 


Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt principii de bază ale Alianței noastre. În contextul în care lucrăm împreună pentru a preveni conflictul și a menține pacea, NATO rămâne fundamentul apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări și decizii în rândul aliaților privind securitatea. Reafirmăm soliditatea punții transatlantice între Europa și America de Nord, aderarea noastră la principiile și obiectivele Cartei Națiunilor Unite și angajamentul nostru solemn, așa cum este consacrat în articolul 5 al Tratatului de la Washington, că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva noastră a tuturor", se arată în textul declarației semnate de liderii celor 29 de state aliate, postat pe website-ul Alianței Nord-Atlantice. 
Textul declarației arată că "acțiunile agresive" ale Rusiei constituie o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și că terorismul în toate formele sale rămâne o amenințare persistentă pentru toate statele membre NATO și dă noi asigurări că NATO este o alianță exclusiv defensivă, care "nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară". 


Documentul menționează că desfășurarea de noi rachete cu rază medie de acțiune de către Rusia ridică riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică și că "aliații sunt ferm angajați față de implementarea deplină a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare în toate aspectele sale, inclusiv dezarmarea nucleară, neproliferarea și utilizarea pașnică a energiei nucleare". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5501 secunde