Se lucrează la instituirea unei "zone de securitate" în Siria

190
Se lucrează la instituirea unei

Articole recomandate

O delegație americană a sosit, ieri, în Turcia pentru a lucra la înființarea unui centru de operațiuni comune cu Ankara vizând instituirea unei "zone de securitate" în nordul Siriei, transmite AFP. Potrivit Ministerului turc al Apărării, șase responsabili americani au sosit luni la Sanliurfa (sud-est), urmând să înceapă să lucreze la crearea unui centru de operațiuni comune, care se va deschide în zilele următoare.


Conform acordului încheiat săptămâna trecută, după negocieri dificile, între Ankara și Washington, acest centru va coordona instituirea unei zone de securitate în nordul Siriei.


Președintele american Donald Trump a propus crearea unei zone-tampon cu o lățime de câțiva kilometri față de frontiera turcă pentru a separa teritoriul controlat de milițiile kurde (Unitățile de protecție a poporului, YPG) în nordul Siriei.
Detaliile privind această zonă de securitate rămân deocamdată vagi. Nu a fost avansat un calendar al punerii sale în aplicare, iar dimensiunea sa și forțele care o vor controla fac în continuare obiectul discuțiilor. Turcia cere o zonă de cel puțin 30 km dincolo de frontiera sa, o solicitare reiterată de ministrul apărării, Hulusi Akar.
Deși vag, acest acord a permis evitarea unei ofensive a armatei turce împotriva YPG, cu care președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat în repetate rânduri. În timp ce SUA susțin YPG împotriva grupării Stat Islamic (SI), Turcia denunță legăturile dintre milițiile kurde și Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4846 secunde