Rusia, plină de agenți secreți! A demascat peste 400 de indivizi sub acoperire

244
Rusia, plină de agenți secreți! A demascat peste 400 de indivizi sub acoperire - putin22605x402-1551882915.jpg

Articole recomandate

Serviciile speciale ruse au demascat anul trecut sute de spioni care lucrau în beneficiul unor țări străine, care sunt din ce în ce mai active în Rusia, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin într-o reuniune a Colegiului Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB), potrivit AFP, DPA și TASS.

'Datorită unor operațiuni speciale reușite au fost demascate activitățile a 129 de ofițeri de carieră și a 465 de agenți ai unor servicii secrete străine' în 2018, a declarat Putin, el însuși fost agent KGB și director FSB înainte de venirea sa la putere în 1999.

'Serviciile de informații străine aspiră să-și intensifice activitatea pe teritoriul rus și încearcă - prin toate mijloacele - să obțină acces la informații de natură politică, economică, științifică și tehnologică', a avertizat Putin în discursul rostit la colegiul FSB, difuzat de televiziunea rusă, dar fără să ofere detalii.

Vladimir Putin a cerut serviciilor de contrainformații să acționeze într-o manieră 'eficientă' pentru a face față acestor provocări, în special pentru a proteja 'datele privind dezvoltarea, testarea și producerea sistemelor de armament promițător rusesc'. 'Controlul trebuie să fie aici cel mai strict și cel mai meticulos', a spus el.

Potrivit șefului statului rus, în prezent chiar mai mult decât înainte, serviciile secrete străine 'încearcă să influențeze procesele interne din Rusia'.

Președintele rus a denunțat intensitatea activităților spionilor străini, în timp ce Rusia este la rândul său acuzată de spionaj în Occident, fiind implicată în mai multe scandaluri, printre care otrăvirea în martie 2018 a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Anglia. Londra atribuie Moscovei responsabilitatea pentru acest caz, dar Kremlinul dezminte orice implicare.

Aceste declarații intervin într-un moment în care Washingtonul și-a suspendat participarea la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) care interzice rachetele sol-sol cu rază de acțiune între 500 și 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987.

În replică, Moscova și-a suspendat și ea participarea la INF și și-a trasat un termen de doi ani pentru a dezvolta noi rachete terestre.

La sfârșitul lunii februarie, în discursul său anual în fața parlamentului, Vladimir Putin a detaliat progresele programelor vizând crearea de noi arme rusești, despre care susține că sunt 'invincibile'. Caracteristicile tehnice ale majorității acestora sunt clasificate drept secrete.

La Colegiul FSB, președintele rus a abordat și problema terorismului, indicând că teroriștii continuă să reprezinte o amenințare pentru Rusia, motiv pentru care este necesar să fie create noi modalități și metode de contracarare a activităților lor, conform EFE. 'Este necesar să folosim noi forme și metode pentru a face față acestor amenințări', a subliniat el, atrăgând atenția că teroriștii nu și-au pierdut capacitatea de a comite atacuri în Rusia sau în alte țări.

'În spatele acestor crime pot sta atât grupuri organizate, cât și fanatici solitari care au fost îndoctrinați ideologic', a mai spus Vladimir Putin, subliniind necesitatea consolidării măsurilor preventive pentru a evita atacuri teroriste, pentru a detecta recrutorii și complicii teroriștilor și a bloca căile de aprovizionare cu arme și finanțe a extremiștilor, pe lângă împiedicarea activităților de propagandă ale radicalilor și extremiștilor pe internet.

În plus, el a indicat că, în pofida relațiilor internaționale dificile actuale, Rusia își menține disponibilitatea de a coopera cu alte țări în lupta împotriva terorismului.

În același context, președintele Vladimir Putin a afirmat că, în ultimul deceniu, atacurile teroriste din Rusia au scăzut considerabil, de la 997 la 9 anul trecut. În același timp, numărul de atentate dejucate rămâne unul ridicat - aproximativ 20 pe an, a indicat el, adăugând că acest nivel se menține în ultimii trei ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4806 secunde