Rusia neagă că una dintre centralele sale nucleare crește nivelurile radioactivității în nordul Europei

151
Rusia neagă că una dintre centralele sale nucleare crește nivelurile radioactivității în nordul Europei - 1-1593445465.jpg

Articole recomandate

Rusia a negat că una dintre centralele sale nucleare se află în spatele unui vârf de radiații detectate în nordul Europei. Finlanda, Suedia și Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri neobișnuite de radioactivitate, conform Digi24.


Autoritățile sanitare scandinave au detectat "radionuclizi" în întreaga peninsulă și în zona Arctică săptămâna trecută. Nu sunt deloc siguri de unde provin, dar au spus că sunt cu siguranță de origine umană și nu fac parte din niciun fenomen natural.


"Compoziția nuclidelor poate indica deteriorarea unui element de combustibil într-o centrală nucleară", a declarat Institutul Național olandez pentru sănătate publică și mediu.


Deși o sursă exactă nu poate fi identificată, analiza lor indică Rusia occidentală.


Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), a declarat că senzorii organizației au indicat nivelul crescut de radioactivitate, redactând o hartă care arăta posibilele locații ale sursei.


Partea marcată a hărții a cuprins părți din sudul Suediei și Finlandei, unde există reactoare nucleare, dar suspiciunea a căzut asupra Rusiei, care, în calitate de Uniune Sovietică, a experimentat cel mai grav accident nuclear din lume la 1986 la Cernobîl.


Într-o declarație, Rosenergoatom, o filială a agenției nucleare de stat Rosatom, a spus că nimic nu este în neregulă cu cele două reactoare pe care le are în regiune, ambele construite în anii '70.


"Nu s-au înregistrat reclamații cu privire la funcționarea reactoarelor. Emisiile agregate ale tuturor izotopilor în perioada menționată nu au depășit numerele de referință. Nu au fost raportate incidente legate de eliberarea de radionuclizi în afara structurilor de izolare. Nivelurile de radiații atât la instalații cât și în zonele înconjurătoare au rămas neschimbate în iunie și nu sunt observate modificări în prezent", se arată în comunicatul Rosenergoatom.


Vestea bună este că autoritățile din domeniul sănătății din Scandinavia spun că nivelurile de radiații, deși neobișnuite, nu sunt în acest stadiu dăunătoare pentru sănătatea umană. 


În 2017, un nor radioactiv a trecut peste Europa, un studiu din 2019 concluzionând că probabil provenea din Rusia. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8719 secunde