Rusia, acuzată de americani că se amestecă în Balcani

241
Rusia, acuzată  de americani  că se amestecă  în Balcani - rusia-1545227683.jpg

Articole recomandate

Subsecretarul de stat american John Sullivan a acuzat Rusia că se amestecă în politica Balcanilor, la fel cum a făcut-o și în cazul SUA, după acordul semnat între Grecia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), care a pus capăt unei dispute privind numele țării, informează EFE.

"Nu este niciun secret că Rusia se opune Acordului Prespa (n.r. - referitor la soluționarea diferendului dintre Skopje și Atena asupra numelui Macedonia) și nimeni nu se îndoiește de faptul că Rusia va face tot ce-i stă în putere pentru a-și pune propriile interese mai presus decât cele ale Macedoniei și va slăbi procesul de punere în aplicare a acordului. Nu ne surprinde influența rusă asupra parcursului ales de Macedonia. Am văzut-o și în alte țări europene, dar și în amestecul deja cunoscut din timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016", a declarat Sullivan, la Skopje, într-o conferință de presă comună cu premierul macedonean Zoran Zaev.

Miniștrii de Externe macedonean și grec, Nikola Dimitrov, respectiv Nikos Kotzias, au semnat, în vară, lângă lacul Prespa, un acord prin care s-a dorit să se pună capăt disputei care dura de un sfert de secol între cele două țări vecine și care prevede o serie de modificări în Constituția macedoneană, printre care adoptarea de către acest stat al numelui de Republica Macedonia de Nord. Intrarea în vigoare a acestui acord ar urma să deschidă calea aderării la NATO și la UE pentru fosta republică iugoslavă, în contextul în care integrarea țării era blocată până acum prin veto de către Grecia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4938 secunde