Rusia a lansat prima centrală nucleară plutitoare din lume. Pleacă într-o călătorie de 5.000 de kilometri

166
Rusia a lansat prima centrală nucleară plutitoare din lume. Pleacă într-o călătorie de 5.000 de kilometri - nava-1566568165.jpg

Articole recomandate

Rusia a lansat la apă prima centrală nucleară plutitoare, aceasta urmând să plece din portul Murmansk într-o călătorie lungă de 5.000 de kilometri, până în portul estic Chukotka, relatează BBC.


Drumul va fi, practic, lung cât aproape toată coasta nordică a Rusiei.


Potrivit agenției ruse atomice "Rosenergoatom", scopul centralei nucleare plutitoare "Akademik Lomonosov" este de a îmbunătăți alimentarea cu energie în zonele izolate. În plus, va alimenta cu energie platforme petroliere din teritoriul arctic controlat de Rusia (sau din Zona Economică Exclusivă (EEZ). 


Ea ar mai putea fi folosită și pentru alimentarea unei centrale de desalinizare, care la rândul ei să producă apă potabilă.


Nava "Akademik Lomonosov" are două reactoare nucleare și o viteză de 4-5 noduri (7-9km/h). De asemenea, are o lungime de 140 de metri, o lățime de 30 de metri și o durată de utilizare estimată la 40 de ani.


Lansarea vine la doar două săptămâni de la exlozia rachetei secrete, cu propulsie nucleare, din regiunea Arkhangelsk, la o bază militară aflată la doar 30 de kilometri de orașul Severodvinsk. În urma exploziei, cinci cercetători și-au pierdut viața.


Există, însă, și păreri care nu susțin proiectul.


Organizația Greenpeace privește proiectul ca fiind unul cu risc ridicat din cauza faptului că va opera într-un mediu cu o climă aspră. Un alt argument folosit de Greenpeace este istoricul accidentelor nucleare al Rusiei și că misiunea centralei plutitoare crește riscul poluării zonei arctice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.6078 secunde