Primul ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice, comemorat în Islanda

108
Primul ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice, comemorat în Islanda - okjokull-1566130580.jpg

Articole recomandate

Islanda organizează duminică o ceremonie de comemorare a primului ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice cu invitați din lumea politică și de la universități din toată lumea, anunță Deutsche Welle. În urmă cu un secol, ghețarul Okjokull acoperea circa 16 kilometri pătrați, dar în prezent acesta se mai întinde pe doar câteva sute de metri pătrați. 


Islandezii comemorează dispariția ghețarului Okjokull printr-o ceremonie la care participă primul ministru al țării și invitați din mediul universitar internațional și de la Națiunile Unite.


Topirea ghețarului Okjokull, din vestul insulei este considerată un indiciu al efectelor încălzirii globale.


Ceremonia include dezvelirea unei plăci de bronz la inițiativa cercetărorilor de la Universitatea Rice din Statele Unite, printre invitați numărându-se primul ministru islandez, Katrin Jakobsdottir, Ministrul Mediului, Gudmundur Ingi Gudbrandsson și comisarul ONU pentru drepturile omului, Mary Robinson, informează Mediafax. 


"Acesta va fi primul monument dedicat unui ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice", a explicat Cymene Howe, profestor de antropologie la Universitatea Rice.


Savanții avertizează că 400 de ghețari din Islanda riscă să aibă aceeași soartă și pot să se topească până în anul 2200. În prezent, în Islanda dispar aproximativ 11 miliarde de tone de gheață pe an, arată studiile.


Okjokull, care în limba islandeză înseamnă "ghețarul ok", a fost primul ghețar important din Islanda care și-a pierdut catalogarea ca formațiune de gheață în 2014.


În 1890, Okjokull acoperea 16 kilometri pătrați dar, în 2012, nu mai avea decât 700 de metri pătrați.


Potrivit Uniunii Internaționale pentru Protejarea Naturii (The International Union for Conservation of Nature) aproape jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără ghețari până în 2100 dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la rata actuală.


Turismul este unul dintre domeniile majore ale economiei islandeze. Nu mai puțin de 2.3 milioane de turiști vizitând Islanda în fiecare an, cei mai mulți dintre aceștia venind ca să admire ghețarii


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7031 secunde