La 30 de ani după manifestațiile din Tiananmen

Președintele Chinei vrea mai multă ideologie în școli

196
Președintele Chinei vrea mai multă ideologie în școli - presedintele-1553038565.jpg

Articole recomandate

Președintele chinez Xi Jinping a pledat pentru întărirea educației ideologice în școli, informează un post de televiziune oficial din China, la câteva luni după data sensibilă a celei de-a 30-a aniversări a manifestațiilor din Piața Tiananmen, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


După instalarea sa la putere, în 2012, președintele Xi Jiping a întărit în mod considerabil dominația Partidului Comunist asupra societății, cerându-i acesteia din urmă o loialitate totală și sufocând orice voce discordantă ce ar putea să-i amenințe legitimitatea, notează France Presse. 


Xi Jinping a ordonat, luni, în fața unei adunări de profesori, "întărirea învățământului teoretic, ameliorarea eficacității învățământului ideologic și politic și integrarea valorilor fundamentale ale socialismului în ansamblul procesului de educare", potrivit declarațiilor sale difuzate de televiziunea de stat CCTV. "Trebuie să promovăm ideologia pentru a putea contracara tot felul de idei eronate", a explicat președintele în timpul unei reuniuni organizate la Beijing. 


Această nouă tentativă de întărire a educației ideologice are loc pe fondul campaniei lansate de puterea de la Beijing împotriva influențelor occidentale. Ea se înscrie în dorința lui Xi Jinping de a promova "visul chinez", fondat pe o identitate națională care îi este proprie. 
"Ideologia are un rol de neînlocuit și profesorii au o enormă responsabilitate", a declarat președintele chinez. 
Partidul Comunist este foarte vigilent și își extinde controlul asupra instituțiilor de învățământ odată cu apropierea celei de-a 30-a aniversări a manifestațiilor din Piața Tiananmen din Beijing, care au început în universități. 


În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, după o lungă mobilizare care cerea reforme democratice și stoparea corupției, soldați și blindate au deschis focul asupra manifestanților în centrul capitalei chineze. Această sângeroasă reprimare a făcut, potrivit estimărilor, mai multe sute sau chiar mii de morți. Chiar și astăzi, evenimentul rămâne un tabu în China populară, fiind interzisă menționarea lui în manualele școlare și pe rețelele sociale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8522 secunde