Premierul nipon Shinzo Abe, fără majoritatea necesară reformării Constituției

107
Premierul nipon Shinzo Abe, fără majoritatea necesară reformării Constituției - premierul-1563796584.jpg

Articole recomandate

Coaliția la puterea din Japonia a câștigat o majoritate confortabilă în Dietă în urma alegerilor desfășurate duminică, dar insuficientă pentru garantarea îndeplinirii ambiției premierului Shinzo Abe de a reforma Constituția, transmite AFP.

Partidul Liberal-Democrat (PLD, de orientare conservatoare) condus de Abe a obținut 57 din mandate din totalul de 124 (jumătate din totalul locurilor Camerei superioare a parlamentului) care au constituit miza acestui scrutin, conform rezultatelor difuzate de postul public de televiziune NHK. Aliatul PLD, Komeito, a obținut 14 mandate.

Prin acest succes Abe își va putea păstra, teoretic, funcția de premier până la încheierea celui de-al treilea mandat de trei ani în calitate de președinte al PLD, în 2021.

Cu toate acestea, contrar calculelor inițiale, scrutinul de duminică nu îi asigură actualului premier majoritatea de 2/3 în Senat, de care are nevoie pentru a reforma Constitu-ția pacifistă a Japoniei, care nu a fost niciodată modificată după intrarea sa în vigoare, în 1947. Pentru obținerea majorității, Abe ar fi avut nevoie ca PLD și aliații săi favorabili reformei constituționale să obțină cel puțin 85 de mandate din cele 124 pentru care a fost organizat scrutinul de duminică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.3444 secunde