Planul european pentru reactivare economică a eșuat

215
Planul european pentru reactivare economică a eșuat - salvare-1585294304.jpg

Articole recomandate

Planul european pentru reactivare economică, care ar fi trebuit să fie adoptat joi, în cadrul unui summit al liderilor statelor membre UE, a eșuat după ce Italia și Spania au cerut măsuri mai clare, iar Germania și Olanda au spus că refuză să împartă costurile crizei sanitare.


Obiectivul întâlnirii online a liderilor statelor membre ale Uniunii Europene era ca ei să cadă de acord asupra unei "strategii coordonate" pentru recuperarea normalității sociale, economice și industriale odată ce pandemia va fi depășită.


Disputele dintre cele patru state au făcut ca, după șase ore de teleconferință, să nu fie luată nicio hotărâre.


Pedro Sánchez, șeful Guvernului spaniol, și Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, au refuzat să sprijine o declarație comună cu un text vag și fără măsuri concrete, scrie presa spaniolă.


Potrivit unor surse diplomatice, președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a întrebat pe toți participanții la videoconferință dacă sunt de acord cu propunerea făcută inițial. Sánchez a răspuns negativ și a avertizat că nu semnează "niciun acord care nu fixează un mandat clar pentru ca miniștrii Economiei să poată continua munca" pe un plan anticriză.


Conte a susținut acest lucru, iar Michel a fost obligat să regândească termenii textului.


S-a ajuns la concluzia că miniștrii au la dispoziție 15 zile pentru a planifica propunerile care ar putea duce la un plan de reactivare a economiei europene, condamnată la recesiune anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19.


Reuniunea a fost marcată de tensiuni între nord, care a susținut că fiecare țară să iasă din criză prin propriile resurse, și sud, care a cerut o acțiune coordonată.


Guvernele german și olandez, susținute de Austria și Finlanda, refuză ca în recuperarea economică să fie folosite resure comunitare.


Cancelarul german Angela Merkel a spus că nu va accepta euro-obligațiunile pe care le-au adus în discuție nouă țări, în frunte cu Spania, Franța și Italia.


Președintele francez Emmanuel Macron a argumentat că aceasta nu este o criză asemănătoare celor de până acum și că îi afectează pe toți în aceeași măsură.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3867 secunde