Parlamentul turc adoptă o lege controversată. Altercație între deputați

127
Parlamentul turc adoptă o lege controversată. Altercație  între deputați - parlamentul-1520952038.jpg

Articole recomandate

Parlamentul turc a adoptat, ieri, o lege controversată în materie electorală, despre care opoziția afirmă că poate deschide calea pentru fraude și pune în pericol corectitudinea alegerilor din 2019, transmite Reuters.

După ce vicepreședintele parlamentului, Aysenur Bahcekapili, a anunțat rezultatul votului, a izbucnit o altercație între deputați naționaliști și cei din principala formațiune de opoziție, Partidul Republican al Poporului. Mai mulți parlamentari au făcut schimb de pumni, s-au îmbrâncit și s-au fugărit prin sală.

Noua lege permite formal crearea de alianțe electorale, deschizând calea pentru o coalizare a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan cu aliații săi naționaliști.

Deși adoptarea proiectului era larg anticipată, dată fiind susținerea din partea AKP și a Partidului Mișcarea Naționalistă, criticii guvernului au tras un semnal de alarmă.

Legea acordă Comisiei Electorale Centrale autoritatea de a fuziona circumscripții electorale și de a transfera urne în alte circumscripții. Urnele vor fi admisibile fără sigiliul comisiei electorale locale, fiind astfel oficializată o decizie luată în timpul referendumului de anul trecut, criticat de opoziție și de observatori.

Tot potrivit noii legi, membri ai forțelor de securitate vor putea intra în secțiile de vot la invitația unui alegător, o măsură despre care guvernul afirmă că va împiedica intimidările din partea PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în sud-vestul țării, cu majoritate kurdă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0963 secunde