Omagii din toată lumea după moartea lui Kofi Annan

121
Omagii din toată lumea după moartea lui Kofi Annan - omagii-1534678696.jpg

Articole recomandate

Din Africa natală până în America, mari lideri ai lumii i-au adus un omagiu, sâmbătă, fostului secretar general al ONU Kofi Annan, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a murit în Elveția, la vârsta de 80 de ani, după ce a fost în centrul diplomației mondiale timp de un deceniu marcat de turbulențe, informează Agerpres. 


"Kofi Annan a murit în liniște, sâmbătă, 18 august, după o scurtă boală", a anunțat "cu mare tristețe" fundația sa într-un comunicat transmis din Geneva, precizând că soția și copiii lui s-au aflat alături de el în ultimele sale zile în Elveția, unde a trăit.
Omagiile nu au încetat să vină, din Ghana, țara sa natală, de la actualul secretar general al ONU, Antonio Guterres, care a subliniat "o forță care ghida spre bine", precum și de la fostul președinte al SUA Barack Obama și marii lideri europeni. 


"Kofi Annan a adus Națiunilor Unite în secolul XXI stabilind o agendă ambițioasă, care a făcut din Organizația Națiunilor Unite un instrument vital pentru pace, prosperitate și demnitate umană peste tot în lume", a declarat într-un comunicat Ban Ki-moon, care i-a succedat la secretariatul general al organizației. 


"Kofi Annan și-a dedicat viața pentru a face lumea un loc mai pașnic", a subliniat ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, lăudând un diplomat care "a lucrat neobosit pentru a ne uni". 


Fostul președinte american Bill Clinton, care se afla la Casa Albă când Kofi Annan și-a preluat funcția în fruntea ONU la sfârșitul anilor ‘90, a descris un om fidel "rădăcinilor sale ghaneze", care "i-a tratat întotdeauna pe ceilalți cu respect și demnitate". 


Barack Obama a salutat "integritatea, hotărârea, optimismul" fostului lider al ONU care totodată a motivat și inspirat "următoarea generație de lideri". 


"Nu vom uita niciodată privirea sa calmă și hotărâtă, nici forța luptelor sale", a scris pe Twitter președintele francez Emmanuel Macron, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că a "admirat sincer înțelepciunea și curajul" acestui diplomat. 


Premierul britanic Theresa May a adus un omagiu "unui mare lider și reformator al ONU", în timp ce cancelarul german Angela Merkel a insistat pe o "voce care ne va lipsi mult într-un moment în care căutarea în comun de soluții la problemele globale este mai urgentă decât oricând". 


"Depinde de noi să continuăm munca pe care a început-o", a declarat, la rândul său, prim-ministrul canadian Justin Trudeau. 
Președintele român Klaus Iohannis a evidențiat, într-un mesaj postat în limba engleză pe Twitter, că fostul secretar general al ONU Kofi Annan a fost un lider vizionar, ale cărui eforturi de a reforma ONU nu vor fi uitate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5711 secunde