Obiective majore pentru deputații europeni

O apărare cibernetică solidă a UE și legături mai strânse cu NATO

155
O apărare cibernetică solidă a UE și legături mai strânse cu NATO - oaparare-1528981859.jpg

Articole recomandate

Consolidarea apărării cibernetice în UE prin crearea unei echipe de reacție rapidă și o cooperare mai strânsă cu NATO sunt vitale în contextul unor noi amenințări hibride, au afirmat, la Strasbourg, deputații europeni, care au adoptat două rezoluții separate în legătură cu aceste aspecte, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituției,

consultat de Agerpres.

Pe de o parte, plenul Parlamentului European a aprobat, cu 441 de voturi pentru, 182 împotrivă și 57 de abțineri, Raportul referitor la relațiile UE-NATO al europarlamentarului Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European. Documentul subliniază că o Uniune Europeană mai puternică în domeniul securității și apărării înseamnă totodată un NATO mai puternic.

Deputații europeni au subliniat de asemenea că niciuna dintre organizații nu dispune de întreaga gamă de instrumente pentru a aborda noile provocări în domeniul securității, care sunt din ce în ce mai puțin convenționale și mai hibride.

"De la anexarea Crimeii în 2014, ritmul și substanța colaborării între UE și NATO s-au accelerat, reprezentând astăzi nu mai puțin de 74 acțiuni comune. Controlul asupra amenințărilor hibride, combaterea atacurilor cibernetice, consolidarea rezistenței, combaterea terorismului, îmbunătățirea cooperării în misiuni și operațiuni, precum și mobilitatea militară reprezintă domenii concrete de cooperare viitoare", a declarat Ioan Mircea Pașcu.

În rezoluția privind apărarea cibernetică, adoptată cu 476 de voturi pentru, 151 împotrivă și 36 de abțineri, se menționează că Rusia, China și Coreea de Nord, dar și actori nestatali au efectuat atacuri cibernetice asupra unor infrastructuri din UE, au fost implicate în spionaj cibernetic și în acțiuni de supraveghere în masă a cetățenilor UE, au desfășurat campanii de dezinformare și de luarea de ostatici pe internet (de exemplu, Wannacry, NonPetya).

În ceea ce privește o cooperare mai strânsă în domeniul apărării cibernetice, deputații europeni au subliniat faptul că strategiile și capacitățile de apărare fragmentate ale Europei au făcut-o vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice. Prin urmare, ei au cerut statelor membre ale UE să dezvolte capacitatea forțelor armate de a colabora și să consolideze cooperarea cibernetică la nivelul UE, cu NATO și cu alți parteneri. Aceasta ar implica mai multe exerciții comune de apărare în caz de atac cibernetic, instruire și schimb de ofițeri militari, recrutarea de experți în domeniul criminalisticii cibernetice și, de asemenea, îmbunătățirea expertizei în domeniul apărării cibernetice a misiunilor și operațiunilor UE. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0961 secunde