Zuzana Caputova, prima femeie președinte al Slovaciei:

"Nu am venit să conduc, am venit să servesc cetățeanul!"

243

Articole recomandate

Avocata liberală pro-europeană și activistă de mediu Zuzana Caputova a fost învestită oficial, sâmbătă, președinte al Slovaciei, ea fiind prima femeie care câștigă președinția slovacă și se prezintă cu un profil politic care contrastează cu acela al liderilor naționaliști din țările central-europene membre ale Grupului de la Vișegrad, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


"Nu am venit să conduc, am venit să servesc cetățeanul", a spus Zuzana Caputova în discursul susținut în timpul sesiunii speciale de sâmbătă a parlamentului de la Bratislava. 


Ea a fost aleasă în luna martie, în urma unor alegeri marcate de emoția populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a prietenei acestuia, în februarie 2018. Jurnalistul pregătea atunci un articol despre presupuse legături între guvernul slovac și mafia italiană. 


Acest dublu asasinat, care încă nu a fost elucidat, deși au fost arestați mai mulți suspecți, a fost pentru mulți slovaci o ilustrare a corupției, clientelismului și a relațiilor dintre politicieni și crima organizată. Au urmat proteste împotriva guvernului condus de social-democratul Robert Fico, a cărui demisie a fost cerută de președintele Andrej Kiska, cel care avea apoi să o susțină pe Zuzana Caputova în cursa prezidențială. În final, Robert Fico a demisionat, dar Partidul Social-Democrat (SMER) a reușit să păstreze conducerea guvernului, condus în prezent de Peter Pellegrini, iar Robert Fico a rămas președinte al formațiunii SMER. 


Zuzana Caputova împlinește, vineri, 21 iunie, 46 de ani, este divorțată și mamă a doi copii. Ea avea puțină experiență în politică în momentul intrării în cursa prezidențială, fiind cunoscută mai degrabă pentru campania sa de protejare a mediului. S-a lansat în politică în urmă cu un an și jumătate prin crearea partidului Slovacia Progresistă și a participat la manifestațiile antiguvernamentale ulterioare asasinării jurnalistului Kuciak, pe care îl cunoștea. 


A fost adesea criticată de biserică și de alte grupuri conservatoare pentru pozițiile ei favorabile avortului și homosexualilor, însă ea susține că victoria în alegerile prezidențiale, precum și cea a partidului Slovacia Progresistă la alegerile europene din 26 mai (partid care a obținut 20,11% din voturi, dar rata prezenței la urne a fost de numai 22,7%) ar arăta că Slovacia nu este o țară atât de conservatoare pe cât pare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0793 secunde