Ministrul american al Apărării, Jim Mattis, întreprinde un turneu în Asia

138
Ministrul american al Apărării,  Jim Mattis, întreprinde un turneu în Asia - ministrulamericanalaparariijimma-1516626355.jpg

Articole recomandate

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a plecat, ieri, într-un turneu de o săptămână în Asia care include Indonezia și Vietnamul, două țări cu care Washingtonul dorește să aprofundeze cooperarea sa militară într-un context internațional competitiv în fața ascensiunii Chinei, relatează AFP.

"Împărțim Pacificul, un ocean care a primit numele păcii și sperăm că va rămâne pașnic, astfel încât toate națiunile care îl utilizează și trăiesc acolo să fie prospere", le-a declarat Jim Mattis jurnaliștilor care îl însoțesc în acest turneu.

La Jakarta, unde urmează să ajungă luni în jurul orelor 19.00 (12.00 GMT), demnitarul american se va întâlni, astăzi, cu președintele Joko Widodo și cu ministrul apărării Ryamizard Ryacudu, pentru discuții despre cooperarea maritimă cu acest arhipelag care se întinde de la Oceanul Indian la Oceanul Pacific.

În Vietnam, Jim Mattis dorește să abordeze libertatea circulației maritime în Marea Chinei, o regiune asupra căreia Beijingul și-a extins dominația în ultimii ani militarizând mai multe mici insule disputate.

Washingtonul căută să se diferențieze de China, văzută ca agresivă în modernizarea capacităților sale militare, și de Rusia, acuzată că a anexat teritorii.

"Ceea ce vreau să subliniez este că noi respectăm suveranitatea țărilor din Asia. Suntem de părere că nimeni nu ar trebui să-și impună autoritatea asupra deciziilor economice, diplomatice și de securitate ale acestora", a mai spus Jim Mattis, citat de AFP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4659 secunde