Japonia va deversa apa radioactivă de la centrala nucleară Fukushima în Oceanul Pacific

382
Japonia va deversa apa radioactivă de la centrala nucleară Fukushima în Oceanul Pacific - 00934076gp0stsx96-1568132766.jpg

Articole recomandate

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima va trebui să deverseze cantități mari de apă contaminată direct în Oceanul Pacific, a spus ministrul nipon al Mediului. În urma declarației sale, acesta a fost blamat de superiorii să, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Shinzo Abe subliniind că afirmațiile privind deversarea apei cu tritiu stocată în centrala nucleară, după tsunamiul din martie 2011, sunt "personale", relatează AFP.


În timpul unei conferințe de presă, Yoshiaki Harada, le-a spus reporterilor că "evacuarea în mare este singura cale", adăugând că este "o simplă opinie" și că "guvernul în ansamblul său va discuta cu prudență".


Purtătorul de cuvânt al executivului, Yoshihide Suga, a reacționat imediat, calificând ca "personale" afirmațiile lui Harada, care este printre personalitățile care trebuie să plece miercuri din echipa premierului Shinzo Abe cu ocazia remanierii ministeriale.


Cu toate acestea, ministrul nu a spus nimic nou. Deversarea în mare a milioanelor de tone de apă pompate în instalațiile radioactive ale centralei și conservate în cisterne pe site este o ipoteză luată în considerare în mod deschis de ani de zile.


În 2016, o comisie de experți mandatați de către ministrul japonez pentru industrie a concluzionat că această opțiune este "soluția ce a mai rapidă și mai puțin costisitoare", fără să excludă alte modalități "fezabile", deși sunt mai costisitoare.


Comisia de experți a ministrului japonez pentru industrie a calculat că ar dura 7 ani și 4 luni pentru a scăpa de această apă în ocean după diluție, pentru un cost estimat la 3,4 miliarde de yeni (28 milioane de euro), în timp ce alte tehnici ar costa de 10 până la 100 de ori mai mult pentru o perioadă de timp de 8 până la 13 ani.


Nu s-a decis diluarea acestei ape în mare din cauza concentrației de tritiu din apa parțial decontaminată care rămâne peste norme, a precizat recent pentru AFP un oficial al aceluiași minister.
"Apa trebuie să satisfacă standardele" internaționale înainte să fie evacuată în mare, a subliniat sursa.


Apa non conformă va fi din nou filtrată.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.213 secunde