Israelul acuză Turcia că sprijină activitățile Hamas de spălare de bani

124
Israelul acuză Turcia că sprijină activitățile Hamas de spălare de bani - turci-1518453946.jpg

Articole recomandate

Autoritățile israeliene au acuzat Turcia că ar ascunde și încuraja activitățile de spălare a banilor desfășurate de către gruparea militantă palestiniană Hamas, relatează Agerpres.ro.


Acuzația ar putea spori tensiunile în relația deja încordată între Israel și Turcia, notează sursa citată.


Într-un comunicat publicat luni, serviciul israelian de securitate internă Shin Bet a afirmat că oficialii turci 'au închis ochii și - ocazional - au încurajat' încercările Hamas de a transfera bani din Turcia către Cisiordania.


Hamas, care controlează Fâșia Gaza, este considerată o organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.


Potrivit Shin Bet, Hamas a trimis milioane de dolari în Fâșia Gaza din Turcia.


Shin Bet nu a oferit alte detalii în legătură cu presupusele activități de spălare a banilor și sprijin militar.


Turcia contribuie de asemenea la capacitățile militare ale Hamas prin intermediul companiei Sadat, care a fost înființată 'la cererea lui Adnan Basha, un consilier apropiat de oficiali din administrația turcă'.


Israelul i-a arestat pe cetățeanul turc Cemil Tekeli și un alt cetățean arab din Israel în legătură cu această investigație. Tekeli a fost expulzat în Turcia și neagă acuzațiile formulate împotriva sa.


În 2016, Israelul și Turcia și-au reluat relațiile oficiale la șase ani după un incident care a provocat o ruptură între Ankara și Tel Aviv. Relațiile dintre cele două state s-au tensionat în 2010, când trupele speciale israeliene au întreprins un raid care a vizat o flotilă umanitară ce se îndrepta către Fâșia Gaza, la acel moment aflată sub blocadă. Zece cetățeni turci au murit în timpul acestui incident, pe nava Mavi Marmara.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7455 secunde