Irak: Parlamentul confirmă că alegerile legislative vor avea loc la 12 mai

122
Irak: Parlamentul confirmă  că alegerile legislative vor avea loc la 12 mai - irak-1516626246.jpg

Articole recomandate

 Parlamentul irakian a confirmat data de 12 mai pentru desfășurarea alegerilor legislative.

Potrivit Reuters, Curtea Federală Supremă a decis, ieri, împotriva cererii unor deputați sunniți și kurzi privind amânarea alegerilor pentru a se permite revenirea la caselor lor a sute de mii de persoane refugiate din cauza războiului. Politicieni șiiți, printre care prim-ministrul Haider al-Abadi, au argumentat că amânarea scrutinului ar fi neconstituțională.

Curtea Supremă a indicat că alegerile trebuie organizate în termenul prevăzut de Constituție.

"Amânarea alegerilor ar stabili un precedent periculos, subminând Constituția și dăunând dezvoltării democratice pe termen lung a Irakului", a comunicat ambasada SUA la Bagdad.

Al-Abadi încearcă să fie reales, mizând pe o creștere a popularității sale în rândul comunității șiite după ce a condus, timp de trei ani, lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic, sprijinită de o coaliție condusă de SUA.

ONU estimează că 2,6 milioane de persoane, în majoritate arabi sunniți, sunt în continuare refugiate din zone controlate anterior de Statul Islamic.

Postul de prim-ministru este rezervat arabilor șiiți conform sistemului de împărțire a puterii creat după invadarea Irakului în 2003 de către o coaliție condusă de SUA, care l-a răsturnat de la putere pe Saddam Hussein, un sunnit. Funcția de președinte, cu atribuții ceremoniale, revine unui kurd ales în Parlament, iar cea de președinte al legislativului, unui deputat sunnit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4789 secunde