Întâlnirea Juncker-Johnson, încheiată fără progrese. Ce îi cere UE Londrei

154
Întâlnirea Juncker-Johnson, încheiată fără progrese. Ce îi cere UE Londrei - intalnirea-1568754589.jpg

Articole recomandate

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că premierul britanic Boris Johnson încă nu a prezentat vreo propunere alternativă pentru evitarea unei "frontiere dure" între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, în timp ce șeful executivului de la Londra a anunțat, după întrevederea avută cu Juncker, că vor continua discuțiile cu Bruxelles-ul legate de acordul privind Brexitul, relatează AFP. 


"Președintele Jean-Claude Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să propună soluții operaționale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu acordul de retragere din UE", a indicat Comisia Europeană, într-un comunicat consultat de Agerpres. "Președintele Juncker a subliniat dispoziția Comisiei de a examina dacă astfel de propuneri corespund obiectivului «backstop-ului» (n.r. - plasa de siguranță nord-irlandeză). Astfel de propuneri încă nu au fost făcute", mai menționează în text executivul comunitar. 


Obiectivul întâlnirii, care s-a desfășurat într-un restaurant din Luxemburg și la care a participat de asemenea negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a fost "să se ia act de actualele discuții tehnice între UE și Regatul Unit și să se examineze pașii următori", mai precizează Comisia Europeană, adăugând că cele 27 de state membre rămân unite în ce privește dosarul Brexitului. 


Și biroul de presă al premierului britanic a emis o declarație, după întrevederea avută luni cu președintele în exercițiu al Comisiei Europene. Ei "au convenit că discuțiile trebuie să se intensifice și că în curând întâlnirile se vor desfășura pe o bază zilnică", se arată într-o declarație transmisă de purtătorul de cuvânt al executivului britanic. "S-a convenit că discuțiile trebuie să se desfășoare la nivel politic între Michel Barnier și secretarul britanic pentru Brexit, discuțiile urmând să continue de asemenea între președintele Juncker și prim-ministrul Johnson", mai menționează purtătorul de cuvânt de la Londra. 
Boris Johnson dorește eliminarea clauzei privind "plasa de siguranță" nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi de comun acord cu UE o altă soluție care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord, indiferent cât timp ar dura acest lucru. 


Prin urmare, această clauză, care nici nu permite Regatului Unit o retragere unilaterală din uniunea vamală cu UE, restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relație cu blocul comunitar. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5795 secunde