În Republica Moldova se desfășoară al doilea tur al alegerilor locale

221
În Republica Moldova se desfășoară al doilea tur al alegerilor locale - 467592d63c0d4826aab2e51ecd5cdfb7-1572771818.jpg
Alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova sunt convocați din nou, duminică, la urne pentru al doilea tur al alegerilor generale, în cadrul cărora urmează să fie aleși 384 de primari, dar principala miză o constituie alegerea primarului municipiului Chișinău, unde lupta se dă între reprezentantul socialiștilor Ion Ceban și Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean), transmite Agerpres.


Secțiile de vot s-au deschis la 7:00 și se vor închide la 21:00. În buletinele de vot vor fi înscriși primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie.


Înscrierea pe buletin a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin.


În primul tur de scrutin pentru funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban și Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma 'Dreptate și Adevăr' (PPDA), au obținut cele mai multe voturi, 41% și, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obținute la alegerile din mai 2018. Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanțele judecătorești.


Totodată, la 20 octombrie au fost aleși 515 primari, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cele mai multe mandate, în teritoriu, le-au obținut democrații, 191, fiind urmați de socialiști care au câștigat 124 de primării. Blocul ACUM a obținut 82 de funcții de primar.


Pentru prima oară în ultimii opt ani, Comisia electorală a permis organizarea unui exit-poll la Chișinău, care va fi realizat de Asociația pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu compania de consultanță Poliexpert, la ieșirea din cele 67 de secții de votare de pe raza municipiului Chișinău.


Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a fost un eșec pentru că, potrivit experților, a prezentat date total diferite față de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau față de alte sondaje anterioare.


Pentru exit-poll-ul de duminică, Comisia electorală a acreditat 164 de persoane și a aprobat modelul legitimației operatorului care va intervieva alegătorii la ieșirea de la urne.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9055 secunde