Grecia: Protest la Atena împotriva folosirii numelui de Macedonia de către FYROM

218
Grecia: Protest la Atena împotriva folosirii numelui de Macedonia de către FYROM - greciaprotestlaatena-1517830010.jpg

Articole recomandate

Sute de mii de persoane au manifestat, ieri, la Atena pentru a cere guvernului elen să nu accepte folosirea termenului de "Macedonia" în nicio posibilă înțelegere cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), informează EFE.

Principalul orator al protestului, care s-a desfășurat în Piața Syntagma, vizavi de Parlamentul elen, a fost compozitorul Mikis Theodorakis, în vârstă de 92 de ani, care a fost, decenii la rând, un simbol al stângii elene și a cărui participare la miting a provocat decepție în acest sector al societății. Casa lui Theodorakis, care a compus muzica filmului "Zorba grecul", a fost atacată cu grafitti și cu pungi cu vopsea, un gest pe care compozitorul l-a atribuit "fasciștilor, rasiștilor, anarhiștilor, teroriștilor și criminalilor".

"Sunt un patriot, un internaționalist și disprețuiesc și lupt împotriva fascismului, în forma sa cea mai înșelătoare și periculoasă, care este stânga", le-a spus Theodorakis participanților la protest.

"Prin folosirea termenului de Macedonia, Skopje vrea să-și extindă frontierele în detrimentul Greciei. Dacă facem concesii ar fi ca și cum ne-am deschide frontierele celor care ne amenință", a avertizat el. În plus, compozitorul a cerut organizarea unui referendum pe tema numelui de Macedonia.

La protest a fost prezent și liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, însoțit de tot grupul său parlamentar; fostul premier conservator Andonis Samaras; vicepreședintele principalei forțe de opoziție, Adonis Georgiadis, și zeci de preoți și primari.

Manifestanții au venit în Atena din toate colțurile Greciei, cu autobuze închiriate special de către preoți și primari locali, cu mașinile personale sau cu mijloace de transport interurban.

Cu sloganuri precum "Macedonia este Grecia, Grecia este Macedonia", "Jos labele de pe Macedonia" sau "Grecia unită, niciodată învinsă", manifestanții s-au pronunțat împotriva oricărei soluții în disputa cu guvernul de la Skopje care să includă termenul de Macedonia, nume care - în opinia protestatarilor - aparține exclusiv regiunii nordice a Greciei, cu capitala la Salonic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2417 secunde