Germanii îl consideră pe Trump o problemă mai mare decât Coreea de Nord sau Rusia

205
Germanii îl consideră pe Trump o problemă mai mare decât Coreea de Nord sau Rusia - germanii-1512485616.jpg

Articole recomandate

Germanii îl consideră pe președintele american, Donald Trump, o provocare mai mare pentru politica externă a Germaniei decât liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia sau Turcia, potrivit unui sondaj efectuat de Fundația Koerber, relatează agenția Reuters, consultată de Agerpres.

Pe primul loc al listei cu preocupările germanilor privind politica externă se află refugiații, cu 26% dintre respondenți care se tem în legătură cu capacitatea Germaniei de a face față afluxului de solicitanți de azil.

Relațiile cu Donald Trump și SUA se află pe locul al doilea, 19% dintre cei intervievați descriindu-le ca o mare provocare. Pe locurile următoare se situează Turcia (17%), Coreea de Nord (10%) și Rusia (8%).

De la preluarea mandatului în ianuarie 2017, Trump i-a îngrijorat pe germani după ce a anunțat retragerea SUA din acordul de la Paris privind climatul, pentru că refuză să certifice acordul internațional privind programul nuclear iranian și pentru că a criticat surplusul comercial al Germaniei și contribuțiile ei la NATO.

Acțiunile lui Trump au determinat-o pe șefa guvernului german Angela Merkel, de obicei precaută, să spună la începutul acestui an că este posibil ca Berlinul să nu mai poată să se bazeze pe SUA în viitor. Merkel a făcut apel la Europa să-și ia soarta în propriile mâini.

Potrivit sondajului, efectuat pe un eșantion de 1.005 persoane în octombrie, 56% dintre germani au caracterizat relațiile cu SUA ca fiind proaste sau foarte proaste.

În pofida angajării cancelarului Merkel, sondajul arată un scepticism profund în rândul populației în legătură cu un rol mai activ al Germaniei în crizele internaționale, 52% dintre respondenți fiind de părere că țara ar trebui să-și continue politica sa postbelică de reținere.

Aceasta ar putea reflecta faptul că nici Angela Merkel, nici principalii săi contracandidați din timpul recentei campanii electorale nu au vorbit prea mult despre modul cum ar trebui Germania să răspundă provocărilor reprezentate de președinția lui Trump și de plecarea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4524 secunde