Etiopia: Șeful Statului Major al armatei și președintele regiunii Amhara au fost uciși

207
Etiopia: Șeful Statului Major al armatei și președintele regiunii Amhara au fost uciși - searemekonnen-1561297929.jpg

Articole recomandate

Șeful Statului Major al armatei etiopiene a fost ucis de garda sa de corp la câteva ore după o tentativă de lovitură de stat în Amhara, stat regional al cărui președinte a fost de asemenea omorât, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al premierului Etiopiei, informează AFP și Reuters, scrie Agerpres.


Acesta a precizat pentru presă că un "comando de ucigași" condus de șeful securității din Amhara (nord-vest) a dat buzna în timpul unei reuniuni, sâmbătă după-amiaza, rănindu-l mortal pe președintele regiunii, Ambachew Mekonnen, și pe un alt înalt responsabil. Puțin mai târziu, șeful Statului Major al armatei etiopiene, generalul Seare Mekonnen, a fost ucis de garda sa de corp, în cadrul unei acțiuni care pare să fi fost "un atac coordonat", a adăugat purtătorul de cuvânt.


Sâmbătă seară, guvernul etiopian anunțase că o tentativă de "lovitură de stat" a fost comisă de un "grup armat" în Amhara, a doua regiune a țării ca populație, fără să prezinte detalii despre aceste violențe.


De la instalarea sa la putere, în aprilie 2018, după doi ani de tulburări în Etiopia, premierul reformator Abiy Ahmed a depus eforturi pentru democratizarea țării. Printre altele, el a legalizat grupurile disidente, a îmbunătățit libertatea presei și a reprimat încălcarea drepturilor omului arestând zeci de responsabili ai armatei și serviciilor de informații. De asemenea, Abiy Ahmed a lansat un program de reforme economice și a încheiat pace cu Eritreea după peste 20 de ani de conflict.


El se confruntă însă cu tensiuni interetnice recurente, în general legate de dreptul de proprietate a pământului și utilizarea resurselor, care degenerează frecvent în violențe în această țară cu peste 100 de milioane de locuitori.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8972 secunde