Donald Tusk, în fruntea unui marș al opoziției poloneze pro-europene

232
Donald Tusk, în fruntea unui marș al opoziției poloneze pro-europene - donald-1558284920.jpg

Articole recomandate

Președintele Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, s-a alăturat, sâmbătă, la Varșovia, unui marș al opoziției poloneze pro-europene, gest considerat de partidul conservator aflat la putere drept o încălcare a codului de conduită pentru oficialii europeni, informează Agerpres. 


Donald Tusk a apărut la acest marș alături de principalii lideri ai Coaliției Europene, o alianță de partide cu diferite ideologii, condusă de partidul său liberal Platforma Civică (PO) și creată pentru a combate la alegerile europene de săptămâna aceasta Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat le putere. 
Fostul premier polonez le-a cerut celor circa 20.000 de manifestanți participanți la marș să voteze, duminică, la alegerile europarlamentare, cu Coaliția Europeană, despre care a spus că este singura care "garantează apartenența la UE și o Polonie puternică în Europa", reluând mesaje împotriva conservatorilor aflați la putere și acuzați la Bruxelles de încălcarea statului de drept. 
"Nu aveți altă soluție. Nu puteți lăsa destinul copiilor voștri și al nepoților voștri în mâinile lor. Copiii și nepoții noștri nu o să vă ierte asta niciodată", a spus Tusk, făcând referire la Partidul Lege și Justiție (PiS), pe al cărui lider, Jaroslaw Kaczynski, l-a comparat cu un "ayatollah", potrivit AFP. 
În replică, acest partid i-a amintit că, în virtutea funcției de președinte al Consiliului European, nu ar trebui să se implice în activități electorale naționale. 
Scrutinul european are o importanță deosebită în Polonia, întrucât el precede alegerile legislative din toamnă. 
Conform unui sondaj difuzat vineri, privit totuși cu scepticism de unii comentatori, Coaliția Europeană a câștigat un avans de zece puncte în fața partidului Lege și Justiție (PiS), o întorsătură spectaculoasă pusă pe seama emoției create de difuzarea unui documentar despre abuzuri sexuale comise de preoți catolici împotriva unor copii. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5195 secunde