Criză în Republica Moldova. Igor Dodon a anulat deciziile lui Pavel Filip

266
Criză în Republica Moldova. Igor Dodon a anulat deciziile lui Pavel Filip - criza-1560279422.jpg

Articole recomandate

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că a semnat, ieri, un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul și de a organiza alegeri anticipate, informează Radio Chișinău, consultat de Agerpres. 


Anunțul a fost făcut după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în dimineața zilei de ieri, într-o nouă componență. Membrii CCS au cerut Procuraturii Generale și Băncii Naționale a Moldovei să prezinte în regim de urgență raportul Kroll 2 (de la consorțiul Kroll, care anchetează asupra așa-zisului Furt al Miliardului din bănci ale Rep. Moldova). 
Furtul Miliardului este numele dat de presă unor mișcări financiare prin care, în perioada 2012-2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești (n.r. - 1 miliard de dolari americani). După ședință, Igor Dodon a declarat presei că guvernul, parlamentul și Comisia de investigare a fraudelor bancare vor solicita direct de la compania internațională Kroll detalii despre investigațiile făcute. 


La aceeași ședință, membrii CSS au calificat ultimele decizii ale Curții Constituționale drept arbitrare și au acuzat că ele atentează asupra securității naționale. 


Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, la 9 iunie, suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condițiile în care legislativul nu a reușit să formeze în termen de trei luni o coaliție majoritară care să susțină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat președinte interimar. 


Pavel Filip a anunțat, duminică, dizolvarea parlamentului și semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist și blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliție și au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită șefa Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituțională, care, potrivit presei de la Chișinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. 


XXX 
Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că s-a autosesizat "în legatură cu apariția în spațiul public a unor date care pun la îndoială legalitatea finanțării unor formațiuni politice" și a inițiat pe caz un proces penal, informează Radio Chișinău. 


"În procesul investigațiilor, procurorii au demarat o serie de acțiuni în vederea elucidării obiective a circumstanțelor cazului, inclusiv au ridicat probe și au demarat audierea persoanelor", precizează instituția. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8105 secunde