COVID-19 / Risc de penurie alimentară pe piața mondială

310
COVID-19 / Risc de penurie alimentară pe piața mondială - dd-1585736831.jpg

Articole recomandate

Există un risc de "penurie alimentară" pe piața mondială din cauza perturbărilor legate de COVID-19 în comerțul internațional și căile de aprovizionare alimentară, au avertizat directorii a două agenții ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) și al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), informează Agerpres.

"Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanșa un val de restricții pentru exporturi", ceea ce ar provoca "o penurie pe piața mondială", susțin într-un rar comunicat comun chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și brazilianul Roberto Azevedo, directorul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Cele trei organisme internaționale își exprimă îngrijorarea în special în legătură cu "încetinirea circulației de lucrători din industria agricolă și alimentară", ceea ce blochează agricultura în numeroase țări din Occident, și cu "întârzierile la frontiere pentru containere" cu mărfuri, ceea ce duce la o "risipă de mărfuri perisabile și la o creștere a risipei de alimente". Organizațiile subliniază de asemenea nevoia de protecție a salariaților angajați în producția alimentară, a muncitorilor care lucrează în industria de prelucrare agroalimentară și celor din distribuție, pentru "a minimiza propagarea virusului în sector" și pentru "menținerea canalelor de aprovizionare alimentară".

"Atunci când se pune problema de a proteja sănătatea și bunăstarea concetățenilor lor, țările trebuie să se asigure că toate măsurile comerciale nu perturbă canalul de aprovizionare alimentară", adaugă directorii FAO, OMS și OMC. "Tocmai în astfel de perioade cooperarea internațională este esențială", subliniază semnatarii comunicatului. "Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esențiale și exacerbează foamea și malnutriția", conchid ei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2576 secunde