Budapesta și Kievul caută soluții în problema drepturilor minorităților

151
Budapesta și Kievul caută soluții în problema drepturilor minorităților - budapesta-1582319655.jpg

Articole recomandate

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a apreciat, joi, că vizita vicepremierului ucrainean în Ungaria, programată pentru luna martie, ar putea aduce Budapesta și Kievul mai aproape de un acord privind drepturile minorităților în Ucraina, relatează agenția MTI. 


În discursul susținut la sesiunea plenară a Adunării Generale a ONU, Szijjarto a descris situația minorităților etnice din Ucraina drept inacceptabilă și marcată de serioase încălcări ale legii din partea autorităților ucrainene. 


Oficialul ungar a mai menționat că o Ucraină puternică, democratică și care se dezvoltă este în interesul Ungariei, dat fiind că pe teritoriul ucrainean se află o comunitatea de circa 150.000 de etnici maghiari. 


În ultimii 5-6 ani, Ungaria a oferit Ucrainei o asistență în valoare de 75 de miliarde de forinți (circa 222 de milioane de euro) pentru învățământ, sănătate, ca ajutor umanitar sau pentru dezvoltare economică, a oferit tratament soldaților ucraineni răniți și a găzduit circa 2.300 de copii în tabere de vară, a continuat Szijjarto. 


El a ținut să adauge că Ungaria a sprijinit întotdeauna suveranitatea și integritatea Ucrainei și este conștientă de dificultățile cu care se confruntă această țară, dar Budapesta nu poate accepta faptul că recenta adoptare a legilor ucrainene privind educația și folosirea limbii ucrainene în sistemul de învățământ s-a făcut prin încălcarea angajamentelor asumate de Ucraina în plan bilateral și internațional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5423 secunde