Președintele Consiliului European, Donald Tusk:

"Brexitul va face din Marea Britanie un jucător de mâna a doua"

289

Articole recomandate

Marea Britanie va deveni după Brexit un jucător de mâna a doua, incapabil să concureze cu puteri ca Statele Unite, China și Uniunea Europeană, a afirmat, miercuri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Brexitul marchează adevăratul sfârșit al Imperiului Britanic, iar susținătorii Brexitului au fost înșelați dacă au crezut că părăsirea UE le va permite țării lor să își redobândească preponderența în problemele mondiale", a declarat Donald Tusk, într-un discurs ținut, la Bruges, în fața Colegiului Europei, care pregătește noile generații de funcționari europeni. 


Afirmațiile directe făcute de fostul premier polonez, al cărui mandat de președinte al Consiliului European se încheie la sfârșitul lunii, intervin într-un moment în care Marea Britanie se pregătește să revină la urne pentru un scrutin legislativ crucial, unde chestiunea Brexitului divizează în profunzime clasa politică britanică. 


Unii partizani ai Brexitului au insistat asupra faptului că părăsirea Uniunii Europene, cel mai mare bloc comercial din lume, i-ar permite Marii Britanii să stabilească legături economice mai strânse cu alte țări. 


"Puteți considera în asta dorința de un imperiu. De fapt, se va produce exact contrariul. Numai făcând parte dintr-o Europă unită Marea Britanie poate juca un rol internațional", a subliniat Donald Tusk. "Și lumea știe asta. După plecarea sa, Marea Britanie va deveni un outsider, un jucător de mâna a doua, în timp ce lucrurile serioase se vor petrece cu China, Statele Unite și UE", a ținut să adauge președintele Consiliului European. 


XXX 
Guvernul britanic i-a scris președintei viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, pentru a o anunța că nu va desemna un membru britanic pentru echipa sa înainte de alegerile din 12 decembrie din Regatul Unit, informează AFP. 


O purtătoare de cuvânt a viitoarei șefe a executivului european a declarat, ieri, că Ursula von der Leyen a primit din partea Londrei o scrisoare în acest sens în noaptea de miercuri spre joi. 


Potrivit unor surse europene, Ursula von der Leyen a obținut avizul juridic conform căruia lipsa unui comisar britanic nu va împiedica noua sa echipă să-și preia atribuțiile. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5582 secunde