Alegeri în Ucraina. Zelenski și Poroșenko se mențin pe primele două poziții

256
Alegeri în Ucraina. Zelenski și Poroșenko se mențin pe primele două poziții - alegeri-1554121112.jpg

Articole recomandate

Actorul Volodimir Zelenski și președintele în exercițiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, se mențin pe primele două poziții la alegerile prezidențiale de duminică, după numărarea a puțin peste 50% din voturi, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), Volodimir Zelenski a obținut 30,2%, în timp ce Petro Poroșenko, cu 16,7% din voturi, este cu peste 13 procente în spatele rivalului său.

Voturile primite de popularul actor au confirmat prognozele, sondajele de opinie indicându-l de la finalul lui ianuarie pe prima poziție, notează agenția EFE.

"Este doar primul pas spre victorie", a spus Zelenski.

Fostul premier Iulia Timoșenko este marea învinsă în aceste alegeri, deoarece cu 13,11% din voturi nu va putea intra în turul doi al prezidențialelor, care se va desfășura pe 21 aprilie.

Aceasta a fost cea de-a treia încercare a acesteia de a câștiga cea mai înaltă funcție din stat, după ce a fost învinsă în 2010, de Viktor Ianukovici, și în urmă cu cinci ani, chiar de Poroșenko.

Timoșenko nu și-a recunoscut înfrângerea duminică noaptea și le-a cerut susținătorilor să copieze procesul-verbal din fiecare secție de votare pentru a realiza o numărătoare paralelă.

Aceasta deoarece, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne de formațiunea fostului premier în peste 18.000 de secții, aceasta s-ar fi clasat pe poziția a doua, în locul lui Poroșenko, cu 20,9% din voturi.

În prima sa apariție, Poroșenko a spus că a înțeles "semnalul pe care societatea l-a dat guvernului" și că împărtășește dorințele de schimbare ale ucrainenilor sub 30 de ani, într-o chemare clară către alegătorii lui Zelenski de a-l sprijini în turul doi.

Potrivit CEC, care a arătat că nu s-au produs incidente grave în ziua scrutinului, 62,71% din ucraineni au participat la vot duminică.

Peste 34 de milioane de ucraineni au fost chemați la urne, însă circa cinci milioane de locuitori din teritoriile controlate de separatiștii ruși în regiunile Donețk și Lugansk nu și-au putut exercita dreptul de vot. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3504 secunde