Absenteismul, marele pericol de la alegerile europarlamentare

211
Absenteismul, marele pericol de la alegerile europarlamentare - absenteism-1558381201.jpg

Articole recomandate

Scrutin după scrutin, alegerile europene mobilizează tot mai puțini oameni - mai mult de jumătate din electorat nu se prezintă la vot, o proporție în mod particular spectaculoasă în est, dar care afectează și țările fondatoare ale Uniunii Europene, notează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


După 1979, când a avut loc primul scrutin europarlamentar, absenteismul a sporit constant, ajungând la 57,4% la alegerile europarlamentare din 2014. 


În mod paradoxal, absenteismul a crescut în același timp cu sporirea puterilor Parlamentului European. Acesta, care avea prerogative extrem de limitate în 1979, este co-legislator de pe o poziție egală cu Consiliul Uniunii Europene. 
În cvasitotalitatea țărilor membre, absenteismul este mai ridicat la alegerile europarlamentare decât la cele legislative naționale. Diferența este, în medie, de 25 de puncte procentuale și se constată atât în estul, cât și în vestul UE, explică Olivier Rozenberg, profesor la Sciences Po Paris. 


Este vorba despre un fenomen normal pentru un scrutin care se desfășoară la nivel federal, adică mai puțin apropiat de cetățeni decât nivelurile național și local, estimează Institutul "Jacques Delors", grup de reflecție fondat de fostul președinte francez al Comisiei Europene. 


În septembrie 2018, doar 48% dintre europeni aveau sentimentul că vocea lor contează în Uniunea Europeană, față de 62% în propria țară, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru al Parlamentului European. 
În anul 1979, votul era obligatoriu în trei dintre cele nouă țări membre la acea vreme ale Comunității Economice Europene - în Italia, Belgia și Luxemburg, ce reuneau 26% din electorat. 


Această proporție a scăzut la aproximativ 5% după abandonarea votului obligatoriu de către Italia în anii '90, ceea ce a jucat un rol important în declinul ratei de participare globale la alegerile europarlamentare, estima Institutul "Jacques Delors" în 2014. 
Totuși, obligativitatea votului nu garantează o rată ridicată a prezenței la vot. Astfel, în 2014 absenteismul a fost extrem de mic în Belgia și Luxemburg (între 10% și 15%), dar în Grecia, el a fost de 40%, iar în Cipru, de 56%. 


La scrutinul din 23-26 mai, în cinci țări membre, votul este obligatoriu - Belgia, Grecia, Bulgaria, Cipru și Luxemburg. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3117 secunde