Dispare faleza de la Plaja Modern? „Se vor construi blocuri şi lanțuri hoteliere”

de Andreea PERHAIȚĂ Joi, 18 Februarie 2021 8121
O parte din faleza de la Plaja Modern, în dreptul străzii Mihai Eminescu, va dispărea în următorii ani. În locul malului înverzit se va dezvolta o zonă de lux, cu hoteluri renumite şi blocuri deosebite cu standarde foarte înalte de calitate. Porţiunea este parcelată de ani de zile, iar, la un moment dat, a existat chiar un gard pus pe plajă.
Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa a făcut public un Anunţ de intenţie privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal – reglementare teren strada Mihai Eminescu FN – zona Casa Căsătoriilor, conform unui aviz de oportunitate din luna iulie 2020. Documentul este supus consultării publice, iar publicul este invitat să trimită observaţii asupra proiectului până pe data de 20 februarie, fie prin e-mail, la adresa [email protected], fie prin poştă, la adresa Primăria municipiului Constanţa, bulevardul Tomis nr. 51, etaj 1, camera 121, Serviciul Strategii şi Planificare Urbană, fie să le depună la Registratura Primăriei Constanţa, la Centrul de Informare Cetăţeni, aflat în incinta City Park Mall, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 116C.
Iniţiatorii noului PUZ sunt Christos Panapoulos şi Eva Flevari. Conform planurilor prezentate pe site-ul Primăriei Constanţa, terenul care a generat PUZ-ul este chiar pe taluz, între plaja Modern şi clădirile de pe strada Mihai Eminescu şi între Centrul Cultural „Yunus Emre” şi Casa Căsătoriilor. Potrivit reglementărilor urbanistice propuse şi conform documentelor depuse, pe taluzul de deasupra plajei sunt haşurate două artere rutiere, una, chiar la baza malului, Şoseaua de Coastă, şi alta, strada FN2. De asemenea, faleza este lotizată şi sunt prevăzute construcţii terasate cu înălţimea maximă de 18 metri. Mai mult decât atât, apare o „propunere orientativă”, o parcare publică în dreptul „Dealului Modern”.

Se fac studii

Contactat telefonic, arhitectul care a elaborat proiectul, Mihaela Puşnava, ne-a confirmat că este vorba de investiţii ce urmează a fi făcute în zonă, pe terenul respectiv urmând a fi ridicat un imobil cu mai multe etaje, cu funcţiune turistică.
„În momentul acesta, suntem în faza în care s-a emis avizul de oportunitate, începem elaborarea propunerilor. Conform Ordinului metodologic din 2010, la care este coroborat Regulamentul de consultare publică şi informarea publicului din municipiul Constanţa, în această fază, se face o consultare de iniţiere care are rolul de a strânge opiniile cetăţenilor interesaţi în faza de elaborare. În prezent, suntem în faza în care avem un semi-draft la care lucrăm şi facem studiile de circulaţii, de stabilizare a terenurilor. Dar pentru nişte propuneri 100% concrete care au fost validate de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi ceilalţi avizatori, discutăm într-o fază mult ulterioară”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, arh. Mihaela Puşnava.
„Oraşul se întoarce spre mare!”
Referitor la lotizarea regăsită în planuri, Mihaela Pușnava ne-a precizat că aceasta există de mai mulţi ani. „Sunt loturile conform ridicării topografice vizate de OCPI (Oficiul de Cadastru), respectiv conform geoportalului ANCPI, eTerra. Sunt proprietăţi private ale persoanelor fizice şi juridice, cu acea morfologie parcelară. Ele când or fi fost lotizate, s-a lăsat un coridor între ele care este domeniu public al municipiului Constanţa, pentru stradă”, a explicat specialistul.
Proprietarul terenului care a generat elaborarea noului PUZ intenţionează să construiască acolo un hotel. „Clientul doreşte să realizeze o construcţie cu funcţiune turistică, hotelieră. Însă nu va avea 18 metri înălţime, între timp am mai modificat proiectul, din cauza stabilităţii terenului”, a precizat arh. Mihaela Puşnava.
Aceasta ne-a mai spus că regulamentul de construire propus prin noul PUZ a fost documentat după regulamentul utilizat în zona de coastă a Californiei din Statele Unite ale Americii. „Din perspectiva aceasta reprezintă o premieră la ce s-a mai construit pe coastă în România. Regulile de construire se stabilesc diferit. Se doreşte o construire terasată, de înaltă calitate. La ce necesităţi de stabilizare are zona respectivă este extrem de scump să construieşti deci nu putem vorbi decât de investiţii reper. Se gândeşte la o zonă de francizare pentru lanţuri hoteliere internaţionale şi locuire de înaltă calitate. Cam asta este logica pentru că, până la urmă, vorbim despre silueta oraşului care se întoarce spre mare”, a subliniat arhitectul Mihaela Puşnava.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei