Fără restricţii în noaptea de Înviere. Lumina sfântă vine de pe mare

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 2009
Veste bună pentru credincioşii ortodocşi! Guvernul a decis să le permită acestora să meargă la biserică în noaptea de Înviere, circulaţia fiind permisă până la ora 5 dimineaţa. Concret, constănţenii vor putea merge la slujbă şi vor putea circula în noaptea de Paşte fără să aibă nevoie de declaraţii pe propria răspundere.
Desigur, slujba de Înviere, care va avea loc în biserici se va desfăşura în condiţii de distanţare socială, ca şi până acum, credincioşii fiind rugaţi să nu stea prea aproape unii de alţii. Măsura este menită să limiteze răspândirea Covid-19, în contextul în care, în ultimele săptămâni, ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi spitalizări.
Mai mult decât atât, autorităţile au eliminat şi restricţiile de circulaţie pe perioada sărbătorilor pascale, astfel încât credincioşii să poată merge până la ora 2.00 dimineaţa să ia lumină.
În municipiul Constanţa, lumina sfântă va veni pe mare, la fel ca şi în anii trecuţi, iar slujba se va ţine la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. pr. Eugen Tănăsescu. Până atunci, însă, ortodocşilor li se recomandă să ţină post, în continuare, mai ales în ultima săptămână.
„Acela este un post dedicat Săptămânii Patimilor, ca atare importanţa lui este covârşitoare, deoarece Săptămâna Patimilor este ultimul afront al omului secularizat şi dezumanizat faţă de Dumnezeu: pentru că l-a deranjat în interesele sale, l-a omorât pe Cruce. De aceea, postim aspru, ca să ne educăm în lupta cu cele mai mari ispite: mândria şi visarea de a ne crede Dumnezeul celorlalţi. Azi, suntem din ce în ce mai ispitiţi de acestea, datorită confortului şi progresului tehnologic. Aşadar, Învierea ne cheamă la trezire, şi Săptămâna Patimilor la fel. Altfel spus, vedem cât de mare este dragostea lui Dumnezeu, care nu-şi nimiceşte propria creaţie, ci se supune până la capăt. Smerindu-se deplin, ne-a mântuit veşnic”, a subliniat preotul.
La rândul său, părintele Jean Ion, de la Parohia „Sfântul Vasile” din Constanţa consideră că rugăciunea, mai ales în această perioadă, este oxigenul vieţii sufleteşti. El spune că, aşa cum trupul moare fără oxigen, tot aşa şi sufletul nu poate trăi fără rugăciune. „Sfinţii Părinţi numesc rugăciunea «înălţarea minţii către Dumnezeu», «convorbire cu Dumnezeu». Dar cine nu ştie, omul îngreunat cu mâncare şi băutură nu are mintea sprintenă nici pentru cele pământeşti, nici pentru înălţarea către Dumnezeu în rugăciune. Şi dimpotrivă, mintea celui uşurat cu înfrânare şi post este sprintenă şi se înalţă uşor pe aripile rugăciunii. Rugăciunea şi postul sunt strâns legate împreună şi toţi cuvioşii şi sfinţii care au fost mari rugători, au fost şi postitori. Ca urmare, pocăinţa este cea mai înaltă dintre virtuţi, mijloc de continuă desăvârşire a creştinului, lucrare permanentă a sufletului, care ne trece peste marea vieţii, spre raiul cel veşnic. Post binecuvântat tuturor!”, a completat preotul.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei