Orice societate isi doreste sa aiba un grad ridicat de culturalizare, iar facultatea este o optiune. Din pct. meu de vedere sa avem cu toti doctorat obtinut pe merit si atunci pt. munca fizica si poate gasim alte solutii mai eficiente. (poate dezvoltam roboti specializati pe ceva, importam forta de munca, etc). Acuma ca societatea romaneasca actuala asta ofera (locuri de munca unde calificarile superioare nu sint o necesitata) este alt aspect. Mai degraba indica unde ne aflam in comparatie cu altii mai dezvoltati, adica pe undeva la sfirsitul clasamentului. Parctic, intr-o societate tot timpul va fi nevoie si de munca preponderent fizica dar si intelectuala (sau oricare alta combinatie), dar depinde si care e raportul. De ex: daca cerinta este de 90% munca fizica, pai atunci vorbim de o societate subdezvoltata. Pt. munca fizica, intradevar optinea buna e sa optezi pt. o meserie, dar pe baza caror criterii pot sa optezi ? Ca in scoala primara, competentele celor care te-au educat au fost limitate si elevul nu a acumulat competente mai bune nu e chiar un criteriu adecvat. Fiecare spera mereu la ce e mai bun, iar o facultate poate dechide o oportunitate. Daca se merita investitia de timp, specializarea asta ramane de vazut de fiecare. Simplu, „În loc să aleagă o meserie, vor toți facultăți și ajung vânzători la mall” e un concept eronat si denota chiar o limitare in gindire.
Revin, cu urmatoarele precizari. Problema pe care o vad e ca nu exista solicitari prea mari si pt. scoala profesionala, sau unii care au continuat cu o forma superioara de educatie abia isi gasesc ceva de munca pt. un rol cu cerinte relativ modeste din pct. de vedere al formarii profesionale. Pai, dragi conducatori de "Scoala Profesionala", intensificati efortul de atragere al doritorilor si catre. Aici nu e vina elevului ca va opta pt. altceva, daca voi nu ati gasit modalitati adecvate de convingere. Intradevar, pt. unii poate ar fi fost o alternativa mai buna Scoala Profesionala, dar aici abia dupa ceva vreme se pot cunatifica rezultatele. E si Scoala Profesionala o alternativa, dar fiecare trebuie sa se gandeasca exact la ce e mai bine de urmat. Nici Facultatea, nici Scoala Profesionala nu se exclud reciproc, ele pot coexista armonios si intr-o societate dezvoltata. Mai degraba depinde de fiecare pe baza caror criterii opteaza pt. ceva, iar pt. o optiune adecvata, un impact major il au si factorii externi, inclusiv cum este promovat ceva.
Mă bucur să constat că elevii nu se mulțumesc cu puțin, că au curaj și standarde de calitate, că aspiră spre un nivel de excelență. Îmi pare rău ptr doamna directoare că nr de elevi nu-i poate asigura clasele sau orele ptr catedrele titularilor. Vremurile s-au schimbat și noi profesorii trebuie să-i încurajăm pe elevi să pună piatra de temelie ptr visul lor și nu la visul vreunei instituții preuniversitare cu profesori panicați că nu le vor ieși catedrele și nr de clase. Părerea mea este că unii dintre noi ar trebui să ne schimbăm mentalitatea. Ce vor face directorii și profesorii din ITP când deja au apărut ocupații ușor algoritmizabile? E ca și cum ați încerca să-l păcăliți pe omul modern că ar fi bine să folosească măgarul cu cotiga sau carul cu boi ptr protejarea mediului înconjurător. Și da, poate incepe activitatea și că vânzător la mall, deci îi place munca, ptr că oricum imediat după absolvirea unei Facultăți de Drept, spre exemplu, n-ar putea ocupa funcția de Avocat al Poporului.
Profesorii și elevii sunt încântați dar directorul nu prea, așa reiese din neinspirata exprimare "toți vor la facultăți!". Salariile sunt mici oriunde în țara noastră.
De aceia e romania dezvoltata,ca avem vanzatori cu facultate.Daca atat ii duce capu.Asta vine de la cei care ia sectionat si le au luat spaga.Din cauza acestor nu au loc copii inteligenti in scoli superioare.Au parinti bani si ii fac si doctori.
Sistemul educational pune profesorul in centru. Nu intereseaza pe nimeni de soarta elevilor. profesorii sunt interesati sa le asigure statul o leafa pe viata ( sistemul de titularizare), sa aiba vacante cat mai multe si sa larii cat nmai mari pe ore putine lucrate. O mare parte dintre profesori au calitatea asta de a se lauda intre ei. A reusit unul sa faca o prezentare in power point si toti il lauda de zici ca a descoperit nu stiu ce leac pt o boala incurabila. Viitorul suna bine cu asa profesorasi!