Director Claudia Nițu: „În loc să aleagă o meserie, vor toți facultăți și ajung vânzători la mall”

de Simona ANGHEL Vineri, 18 Februarie 2022 9365
Pentru anul școlar viitor, Liceul Energetic din Constanța va oferi cinci clase de-a IX-a: două în domeniul electric – tehnician energetician, două clase în domeniul electronică-automatizări – tehnician în automatizări și o clasă de producție media – tehnician multimedia, care se bucură de o cerere foarte mare, fiind singura pe județ. Totodată, în acest an școlar, Liceul Energetic a experimentat, pe lângă cele două clase de profesională solicitate de Șantierul Naval Constanța, pentru specializarea electrician joasă tensiune, o clasă de învățământ profesional dual, la solicitarea ENEL - specializarea electrician și stații rețele. În altă ordine de idei, prof. Claudia Nițu, directorul unității, a declarat că profesorii sunt foarte încântați de seriozitatea cu care elevii tratează cursurile și practica.
- Care este diferența dintre cele două oferte de învățământ profesional?
- Programa școlară este fix aceeași, posibilitățile de angajare după terminarea studiilor sunt aceleași, la fel și șansa de a continua studiile la zi pentru a susține mai apoi Bacalaureatul. Diferența o face implicarea agentului. La învățământul dual vorbim de o clasă a IX-a (16 elevi), pentru care agentul solicitant mai oferă, pe lângă bursa profesională de 200 lei de la Ministerul Educației, încă o bursă de 200 lei. Mai primesc o masă caldă, în sistem catering. Unii mănâncă aici, alții mai iau și acasă sau dacă lipsește cineva cer voie să mai ia o porție. Ceea ce îmi dovedește că unii dintre ei se bucură de masa aceasta mai mult decât ne așteptam. Mai mult, ENEL are o colaborare cu o organizație non-guvernamentală din Constanța, care le oferă cursuri de dezvoltare personală, două ore pe săptămână. Și chiar dacă sunt vinerea, ultimele două ore nu lipsesc niciodată. Iar la vară îi vor trimite și într-o tabără de o săptămână. Ceea ce face să sperăm că după cei trei ani în care agentul se ocupă de elev cresc șansele de a fi angajat. Din păcate, pentru anul școlar viitor nu am mai reușit să înființăm o clasă în sistem dual, întrucât agentul economic s-a reorientat către o altă regiune. În schimb, în urma discuțiilor cu Transelectrica, vom înființa o clasă de învățământ profesional, în anul școlar 2022-2023.
- În actualul context economic, marcat de epidemie, a reușit învățământul profesional să câștige… teren?
- Din păcate, nu, pentru că părinții sunt cei care nu acceptă un viitor într-o școală profesională pentru copilul lor, care trebuie neapărat să facă o facultate. O afirmație a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a bulversat oarecum liceenii, care au reținut că ar putea să meargă la facultate din școala profesională. Deocamdată, este în vigoare, după absolvirea școlii profesionale, înscrierea în clasa a XI-a la zi și susținerea Bacalaureatului, fără de care nu se poate intra la nicio facultate. Revenind la valoarea școlii profesionale, trebuie să spun că, în urmă cu trei ani, am fost sunată de un agent economic din Galați care căuta absolvenți de liceu, indiferent că au Bac sau nu, și le oferea 6.000 lei salariu. Vor toți facultăți și mă întâlnesc mai apoi cu ei vânzători la Carrefour sau în mall. În loc să ai o meserie foarte căutată și după aceea poți să urmezi și studii superioare câte vrei tu.
Îmi pare rău că părinții nu vor să înțeleagă faptul că școala profesională este o oportunitate atât de a învăța o meserie, dar și pentru a-și continua și studiile dacă doresc, însă au șansa de a intra pe piața muncii foarte bine plătită. N-or primi din prima lună 5.000 lei, dar dacă sunt serioși pot ajunge. Și în străinătate meseriașii ajung să fie plătiți cu 6.000 de euro. Am descoperit cu prilejul unei deplasări cu o grupă de elevi în Spania, în luna noiembrie 2021. Cerere pe piața forței de muncă există, mai ales în domeniul energetic. Un meseriaș poate fi plătit mai bine decât un absolvent de facultate.
Xxxx
Pe 11 martie va fi sărbătorită Ziua Meseriilor, urmând ca unitățile de învățământ care au în planul de școlarizare școli profesionale vor trebui să-și promoveze, prin diverse activități, calificările de care dispun.

Taguri

Comentează știrea

fani
18 februarie 2022
locuri de munca

Fereasca sfantul sa ajunga unii vanzatori prin Parlament

Optiuni
18 februarie 2022
Cultura

Orice societate isi doreste sa aiba un grad ridicat de culturalizare, iar facultatea este o optiune. Din pct. meu de vedere sa avem cu toti doctorat obtinut pe merit si atunci pt. munca fizica si poate gasim alte solutii mai eficiente. (poate dezvoltam roboti specializati pe ceva, importam forta de munca, etc). Acuma ca societatea romaneasca actuala asta ofera (locuri de munca unde calificarile superioare nu sint o necesitata) este alt aspect. Mai degraba indica unde ne aflam in comparatie cu altii mai dezvoltati, adica pe undeva la sfirsitul clasamentului. Parctic, intr-o societate tot timpul va fi nevoie si de munca preponderent fizica dar si intelectuala (sau oricare alta combinatie), dar depinde si care e raportul. De ex: daca cerinta este de 90% munca fizica, pai atunci vorbim de o societate subdezvoltata. Pt. munca fizica, intradevar optinea buna e sa optezi pt. o meserie, dar pe baza caror criterii pot sa optezi ? Ca in scoala primara, competentele celor care te-au educat au fost limitate si elevul nu a acumulat competente mai bune nu e chiar un criteriu adecvat. Fiecare spera mereu la ce e mai bun, iar o facultate poate dechide o oportunitate. Daca se merita investitia de timp, specializarea asta ramane de vazut de fiecare. Simplu, „În loc să aleagă o meserie, vor toți facultăți și ajung vânzători la mall” e un concept eronat si denota chiar o limitare in gindire.

Alternative
18 februarie 2022
Liceu sau Scoala Profesionala ?

Revin, cu urmatoarele precizari. Problema pe care o vad e ca nu exista solicitari prea mari si pt. scoala profesionala, sau unii care au continuat cu o forma superioara de educatie abia isi gasesc ceva de munca pt. un rol cu cerinte relativ modeste din pct. de vedere al formarii profesionale. Pai, dragi conducatori de "Scoala Profesionala", intensificati efortul de atragere al doritorilor si catre. Aici nu e vina elevului ca va opta pt. altceva, daca voi nu ati gasit modalitati adecvate de convingere. Intradevar, pt. unii poate ar fi fost o alternativa mai buna Scoala Profesionala, dar aici abia dupa ceva vreme se pot cunatifica rezultatele. E si Scoala Profesionala o alternativa, dar fiecare trebuie sa se gandeasca exact la ce e mai bine de urmat. Nici Facultatea, nici Scoala Profesionala nu se exclud reciproc, ele pot coexista armonios si intr-o societate dezvoltata. Mai degraba depinde de fiecare pe baza caror criterii opteaza pt. ceva, iar pt. o optiune adecvata, un impact major il au si factorii externi, inclusiv cum este promovat ceva.

Camelia
18 februarie 2022
Managerul și electricianul

Mă bucur să constat că elevii nu se mulțumesc cu puțin, că au curaj și standarde de calitate, că aspiră spre un nivel de excelență. Îmi pare rău ptr doamna directoare că nr de elevi nu-i poate asigura clasele sau orele ptr catedrele titularilor. Vremurile s-au schimbat și noi profesorii trebuie să-i încurajăm pe elevi să pună piatra de temelie ptr visul lor și nu la visul vreunei instituții preuniversitare cu profesori panicați că nu le vor ieși catedrele și nr de clase. Părerea mea este că unii dintre noi ar trebui să ne schimbăm mentalitatea. Ce vor face directorii și profesorii din ITP când deja au apărut ocupații ușor algoritmizabile? E ca și cum ați încerca să-l păcăliți pe omul modern că ar fi bine să folosească măgarul cu cotiga sau carul cu boi ptr protejarea mediului înconjurător. Și da, poate incepe activitatea și că vânzător la mall, deci îi place munca, ptr că oricum imediat după absolvirea unei Facultăți de Drept, spre exemplu, n-ar putea ocupa funcția de Avocat al Poporului.

Alina
19 februarie 2022
Contuzie

Profesorii și elevii sunt încântați dar directorul nu prea, așa reiese din neinspirata exprimare "toți vor la facultăți!". Salariile sunt mici oriunde în țara noastră.

Iosefina
8 martie 2022
Claudia Nitu

De aceia e romania dezvoltata,ca avem vanzatori cu facultate.Daca atat ii duce capu.Asta vine de la cei care ia sectionat si le au luat spaga.Din cauza acestor nu au loc copii inteligenti in scoli superioare.Au parinti bani si ii fac si doctori.

rad
11 martie 2022
aoleu

Sistemul educational pune profesorul in centru. Nu intereseaza pe nimeni de soarta elevilor. profesorii sunt interesati sa le asigure statul o leafa pe viata ( sistemul de titularizare), sa aiba vacante cat mai multe si sa larii cat nmai mari pe ore putine lucrate. O mare parte dintre profesori au calitatea asta de a se lauda intre ei. A reusit unul sa faca o prezentare in power point si toti il lauda de zici ca a descoperit nu stiu ce leac pt o boala incurabila. Viitorul suna bine cu asa profesorasi!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei