Sportivi constănțeni, uniți-vă!

"Trebuie multă minte și dorință. Să lăsăm orgoliile la o parte!"

2025
6

Articole de la același autor

Scriam un editorial, pe site-ul cugetliber.ro, pe finalul anului trecut, după reuniunea de bilanț a Clubului Sportiv Farul, în care îi provocam pe inimoșii sportului constănțean să se organizeze, să-și creeze o structură proprie, un partid chiar, instrument prin intermediul căruia să-și poată apăra interesele, să se lupte pentru obiective importante, precum mărirea numărului de ore de educație fizică și sport în școli și licee, crearea de noi baze sportive și implementarea de proiecte destinate sportului de performanță și sportului de masă. 


Ideea mea a fost întâmpinată cu mult interes de majoritatea celor cu care am discutat. Sportivi, antrenori, conducători de cluburi și diverse structuri sportive au răspuns pozitiv; sigur, au fost personaje din familia sportului care și-au exprimat scepticismul, spunând că această creație - Partidul Sportului Constănțean (PSC) - este o utopie. În fine, fiecare cu opinia sa, doar trăim într-o țară liberă. 


În episodul de astăzi, vom consemna punctul de vedere al unui specialist al natației constănțene: prof. dr. Elena Hanu, fostă campioană națională și balcanică. 


Actualmente profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național "Mihai Eminescu", Elena Hanu are nu numai o vastă experiență de antrenor, acumulată în timpul activității de la Palatul Copiilor și CS Laguna, ci și una administrativă, în calitate de inspector școlar de specialitate, pe vremea când "general" era Aliss Andreescu. 


Elena Hanu știe foarte bine nu numai ce înseamnă performanța, ci și… luptele de culise. A simțit pe pielea ei sforăriile, acum doi ani, și, scârbită, a făcut pasul înapoi. Nu a rămas însă indiferentă la ceea ce se întâmplă în sportul constănțean, iar când a auzit despre proiectul PSC, a reacționat prompt. 


"Ideea este bună și chiar ar avea șanse de reușită pe plan local. Când spun asta, mă gândesc că această formațiune ar putea câștiga mandate în Consiliul Local și Consiliul Județean, ceea ce, de fapt, ar și trebui să intereseze în prima etapă. Pentru început, trebuie creată o echipă care să construiască structura. Deși mi-am propus să nu mă mai implic, având în vedere prin ce am trecut, nu pot să stau impasibilă și să asist cum se duce totul de râpă. Cel mai greu va fi de armonizat opiniile, să ne găsim direcția, echilibrul. Lumea sportului în general, și a Constanței în special, este plină de orgolii. Trebuie multă minte, dorință și putință", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Elena Hanu. 


Vom continua să publicăm, în edițiile viitoare, și alte opinii transmise de actanți importanți ai sportului constănțean. Așa cum scriam și în editorialul-pilot, să facem împreună un exercițiu de imaginație. Cum ar arăta un Partid al Sportului Constănțean, cu mii (poate zeci de mii) de membri, în care să se regăsească Alin Larion, Carmen Ene Voiculescu (reprezentanți ai mediului universitar), Mihai Orzan, Daniel Antonaru (atletism), Andrei Talpeș, Cristian Mânăstireanu (baschet), Lucian Luca, Ionuț Luca, Dragoș Dima, Gigi Pambuca (lupte), Ionuț Stănescu (handbal), Paul Neagu (sporturi de iarnă), Pavel Peniu (fotbal), Remus Nicolai, Daniela Sofronie (gimnastică), Radu Began (volei), Gabriel Aftenie (sporturi de apă), Ilie Bănică (squash), Alina Idu, Horia Tecău (tenis), Corina Tiron (dans sportiv), Ion State (aikido), Antonio Rușa (șah) și lista continuă. Pe unii îi cunoașteți, pe alții nu. Toți sunt truditori ai sportului, oameni care, într-un fel sau altul, promovează conceptul de "Sport, mișcare, sănătate, performanță". 


PSC ar urma să pună nu mare preț, ci foarte mare preț pe sfaturile Consiliului Seniorilor. Ilie Floroiu, Elena Frîncu, Andrei Szemerjai, Mirela Damian, George Stănculescu, Octavian Tileagă, Elena Buhaiev, Mărțișor Hondrilă, Ilhan Mustafa, Florin Iordănoaia, Marcel Lică, Toma Matei și mulți mulți alții, pe care îi rog să mă ierte că nu i-am nominalizat, au acumulat foarte multă experiență, sunt oameni integri, cărora nu cred că le-ar putea reproșa cineva ceva și care cred că mai au suficientă energie pentru a urni lucrurile din loc. 


Dar, așa cum spunea și Elena Hanu, este timpul să lăsăm orgoliile la o parte. Dacă Sportul se unește și își stabilește prioritățile, multe s-ar putea schimba în acest oraș ce devine, pe zi ce trece, tot mai cenușiu în peisajul performanței și al activității de masă.


Comentează știrea

HANDBALISTA
18 ianuarie 2017
DE PRIN LUMEA SPORTULUI

DOAMNA HANU SI DOMNUL MIHALACHE, AVETI PERFECTA DREPTATE. DAR VA ROG DIN SUFLET, DACA SE VA INTAMPLA VREODATA DERULAREA ACESTUI PROIECT SA NU TINETI CONT DE LOCUL DE PRESEDINTE PENTRU CA ESTE OCUPAT DIN START. .. DE CINE ??? HAIDETI CA MA FACETI SA RAD !!! VOLUNTARA DE ELENA FRINCU CARE VA FURA STARTUL, ASA CUM A FACUT O VIATA INTREAGA . DAR FATA DE ALTII A STIUT CUM SA FURE SI SOSIREA..... SI DE ACCEA A FOST PE PRIMUL LOC INTOTDEAUNA.

HANDBALISTA
19 ianuarie 2017
DE PRIN LUMEA SPORTULUI

DOAMNA HANU SI DOMNUL MIHALACHE, VA ROG SA MA SCUZATI CA AM UITAT SA VA INFORMEZ DOAMNA FRINCU ELENA A JUCAT SI HANDBAL VICECAMPIOANA MONDIALA PARCA,, DAR EA FACEA JOCUL DIN VESTIAR,,,, ECHIPA JUCA PE TEREN IAR EA DIN CULISE NUMAI CU FITILE SI MANEVRE DE TINERICA. NICIODATA NU A AVUT CURAJUL SA JOACE CINSTIT SI FAIR PLAY SI CU UN TON OLIMPIC ASA CUM MARTURISESTE EA, CUM INTORCI SPATELE SI NU ESTI ATENT TE-A SI RAS

Sile
19 ianuarie 2017
Sport

Interesanta idee. Trebuie format un colectiv de initiativa, sediu membri program si bani de tribunal. Daca reusiti sa porniti proiectul, multi vor veni alaturi de voi. Succes

rugbyman
19 ianuarie 2017
PSC

In precedentul comentariu am considerat in mod pozitv ca o utopie poate da rezultate ,,cher Sorin,, nu exista nicaeri pe aceasta planeta o asemenea actiune unde sprtivii sau reunit intrun partid deci ideea ta la care ma alatur trebue concretizata,sant in acord total cu handbalista la care propun sa ne asociem pentru a asigura arbitrajul,primelor actiuni, pentru fondarea partidului.Aduc o mica obs. dl.Sile exact asa trebue sa se procedeze dar sa stiti ca miscarea aceasta o sa se comporte ca un torent dupa o furtuna.Viitura o sa antreneze multe gunoae din albie si nimeni nu poate prevede unde se asaza

florin 1
19 ianuarie 2017
sport

juniorule,la Buzāu cum e? aici nu se va face nimic,niciodatā!!!

HANDBALISTA
19 ianuarie 2017
DE PRIN LUMEA SPORTULUI

DOAMNA HANU SI DOMNULE MIHALACHE. AM REVENIT SA VA DAU UN SFAT SAU SA VA FAC O PROPUNERE, AM GASIT SEDIUL PARTIDULUI !!!! UNDE? LA CENTRUL DE CANOTAJ NAVODARI UNDE VOLUNTARA DE FRINCU ESTE MANAGER. SI UITE ASA AJUNGE PRESEDINTE,,,. FRAIERILOR DIN SPORTUL CONSTANTEAN EU VA DAU SEDIUL MOCCA SI VOI MA VOTATI PRESEDINTE, SIMPLU NU,,,, HAI CA MAI REVIN CU NOUTATI

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3416 secunde