Nu mai e timp de pierdut! Creați Partidul Sportului Constănțean

3134
11
Nu mai e timp de pierdut! Creați Partidul Sportului Constănțean - editorial14804118121481640296-1482093153.jpg

Articole de la același autor

Am asistat, la sfârșitul săptămânii trecute, la tradiționala festivitate de bilanț a celui mai important club sportiv din Constanța: CS Farul. Așa cum ne-a obișnuit, directorul executiv Ilie Floroiu a invitat la eveniment reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu primarul Decebal Făgădău, ai mediului universitar, ai inspectoratului școlar și ai DJST, conducători de cluburi, de licee și de alte structuri sportive cu care CS Farul are relații de parteneriat. 


După ce a prezentat bilanțul Farului pe anul 2016 - nu facem în aceste rânduri nicio referire la valoarea acestor rezultate! -, Ilie Floroiu a dat cuvântul invitaților, care, după ce i-au felicitat pe sportivi și antrenori pentru eforturile din acest sezon competițional deloc ușor, au ținut să puncteze câteva aspecte. Și acum, trecem la partea interesantă… 


Să nu mă catalogați drept un răutăcios, însă lucrurile pe care le-am auzit, vineri, la "Sport", le tot aud de vreo 20 de ani (îmbătrânim sau ce repede trece timpul!!!). Toți cei prezenți la festivitate au vorbit despre subfinanțarea activității sportive, despre lipsa unei legislații care să favorizeze sportul și agenții economici deopotrivă, despre lipsa unei strategii unitare în domeniul sportului românesc, despre numărul foarte mic de ore de educație fizică în școli și licee, despre dispariția piramidei sportive și a unor competiții de masă de mare tradiție, despre exodul antrenorilor și a sportivilor valoroși… și multe alte teme conexe, pe marginea cărora ar putea curge râuri de cerneală. 


Așadar, de ani de zile, acești inimoși ai sportului constănțean, fără de care nu ar fi posibilă performanța la malul mării, își spun supărările, păsurile, nevoile. Dar și le spun ÎNTRE EI!!! E drept, mai participă, în calitate de invitat, câte un primar sau președinte de Consiliu Județean, însă efectele… 


Scurtă recapitulare. Toată lumea își exprimă nemulțumirile, dar când se trece la soluții, lucrurile se împotmolesc. Se fac promisiuni (electorale), însă acea linie generală nu a reușit, până acum, să o găsească nimeni. Ca o părere personală, nici nu cred că a căutat-o cu adevărat cineva. Această lume a sportului are nevoie de susținere și aici țin să accentuez un aspect, devenit, cel puțin pentru mine, după experiența de atâția ani, o certitudine. Vorbeam de susținere, iar această exemplară lume a sportului a așteptat ajutor din partea unor oameni care dețineau funcțiile de decizie, însă nu aveau nici pricepere, nici influență și cred că nici dorință de a urni lucrurile din loc. Ca jurnalist, îmi permit să le spun "frumoșilor nebuni" (să mă ierte regretatul Fănuș Neagu pentru că i-am împrumutat expresia) ai sportului constănțean că a venit timpul să nu mai aștepte nimic de la nimeni, ci să își ia soarta în propriile mâini, să se organizeze, să formeze o mișcare, poate chiar partid (!!!) și să își promoveze politica pentru sport, performanță și sănătate. 


Constănțenii trebuie să știe că la evenimentul amintit au fost prezente personalități binecunoscute nu numai la nivel local sau românesc, ci și internațional. Voi începe lista cu enumerări și vă voi explica apoi de ce am ținut morțiș să fac această trecere în revistă. Deci, au fost prezenți Ilie Floroiu, Sorin Bașturea, Dumitru Mihăilescu (CS Farul), Elena Frîncu (COSR), Sorin Rugină, Mirela Damian, Alin Larion (Universitatea "Ovidius"), Andrei Szemerjai (LPS "Nicolae Rotaru"), Iulian Popa (CSS 1), Cosmin Badea (Palatul Copiilor), Mariana Solomon, Mihai Orzan (DJST), Gheorghe Ungureanu (Casa de Cultură), Dragoș Ciucan (ISJ) și mulți alții. Tuturor, le adresez următoarea întrebare: De ce vreți să fiți în continuare reprezentați de nulități (gen deputate cu sânii pe afară!) și nu vă organizați, astfel încât să fiți o voce puternică, demnă de auzit acolo unde trebuie? 


Ce soluție personală văd? Constituirea de urgență a Partidului Sportului Constănțean. Știu că dlui Floroiu nu-i place deloc cuvântul partid, însă îl rog să mă creadă că este calea cea mai sigură. Așadar, dragi performeri, dragi participanți la evenimentul de vineri: nu mai pierdeți timpul, nu mai așteptați colacul de salvare de la nimeni, pentru că nu-l puteți arunca decât singuri. Personalităților deja enumerate sunt convins că li se vor mai alătura și ceilalți actanți ai sportului constănțean: sportivi, antrenori, conducători de cluburi și asociații private. Oare cum ar privi acest proiect Lucian Luca, Alina Idu, George Stănculescu, Dragoș Dima, Ionuț Stănescu, Paul Peniu, Cristian Cojocaru, Florin Iordănoaia, Andrei Talpeș, Elena Hanu, Cristian Mânăstireanu, Radu Began, Marcel Lică, Ion State, Gigi Pambuca, Aurel Onița, Antonio Rușa, Ion Crăciun, Ilie Bănică, Paul Neagu, Toma Matei și mulți, mulți alții? 


Partidul Sportului Constănțean nu ar porni de la zero. Ar avea din start sute, poate chiar mii de membri și simpatizanți, iar ulterior, Sportului i s-ar putea adăuga Educația și Sănătatea. Repet întrebarea: De ce voi, sportivi, profesori sau medici, oameni cu carte multă, care știu ce-i respectul și bunul simț, care își stăpânesc meseria și care au demonstrat că au făcut deja ceva (pentru ei) în domeniul de activitate respectiv, să fiți reprezentați de politruci unduioși? De ce să lăsați decizia și implicit soarta pe mâinile unor derbedei nepricepuți? 


Haideți să facem și un exercițiu de imaginație. Propun, la o primă strigare, o formulă de structură, cu organigramă și, mai ales, sarcini de rezolvat. Să presupunem că mergem în linia întâi cu oameni tineri și înaintez, la întâmplare, un nume: Alin Larion, profesor universitar doctor la 40 de ani. Constănțean prin adopție (a lăsat Sibiul pentru Litoral), Larion este un produs sută la sută al sportului dobrogean, iar cea mai de preț calitate este ÎNCREDEREA, trăsătură pe care, personal, nu o mai regăsesc la niciun exemplar din actuala clasă politică. 


Acesta a fost numai un exemplu. Bineînțeles, conducătorul va fi ales, după criterii clare, într-o adunare similară cu cea de vineri. Alături de conducere, va veghea permanent un consiliu al seniorilor, gen Floroiu, Frîncu, Szemerjai. Poate chiar Hondrilă, Buhaiev, Tileagă. Aceste nume mi-au venit în minte în clipa redactării editorialului, însă lista opțiunilor este mult mai lungă. 
Referitor la obiectivele Partidului Sportului Constănțean, părerea mea este ca acestea să fie, în prima fază, foarte puține, însă foarte importante. Și aș propune doar două: crearea noii legi a sportului și crearea de proiecte eligibile pentru infrastructura sportivă. Cu aceste două instrumente în mână, restul va decurge de la sine. 


Ar putea suna straniu: Partidul Sportului Constănțean. Oamenii din acest sector au fost obișnuiți cu munca, cu transpirația, mai puțin cu politica. Sportul are însă nevoie de politică și aceasta trebuie făcută de oameni din sistem. Sigur, pot fi invocate "implanturi", gen Gabi Szabo, care a demonstrat însă la MTS că, singură, nu poate face nimic, motiv pentru care lumea sportului românesc a și sancționat-o, neacordându-i votul la alegerile de la COSR. Trebuie ținut cont că marea campioană olimpică a intrat pe acea ușă grație unui partid care în primul și în primul rând s-a folosit de imaginea sa pentru a-și atinge propriile interese. Le păsa politrucilor atât de puțin de sport… Drept dovadă, dezastrul de la Rio, care nu e nici pe departe fundul prăpastiei! 


De data acesta, poate fi pregătită o structură-trăsnet! Dacă toți performerii de la CS Farul, LPS, CSS 1, Palatul Copiilor, din cluburile de handbal, rugby, baschet, natație, dans, fotbal, arte marțiale etc. se vor ralia acestui proiect, Partidul Sportului Constănțean, sunt ferm convins că va fi un succes de răsunet. Partide născute din nimic, gen PPDD sau USR, care au avut sau au (încă) succes, ar fi mici copii pe lângă formațiunea sportului. 


Și mai faceți un exercițiu de imaginație. Printr-o mișcare de traslație, ceea ce s-ar întâmpla la Constanța s-ar putea întâmpla în toate celelalte 40 de județe. În toată țara! Să se creeze un mare Partid al Sportului Românesc, cu sediul la Constanța! 
Pe modelul său, ar putea fi creat un Partid al Educației, al Sănătății. De ce am mai avea nevoie de politruci? Ați văzut ce s-a întâmplat la ultimele alegeri… 


Deci, dragi performeri ai arenei sportive. Mingea este în terenul vostru. Cineva trebuie să preia inițiativa, iar media poate fi elementul liant. 


Să aveți un Crăciun fericit, cu temă de reflecție, iar Anul Nou să ne aducă Partidul Sportului Constănțean! 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Laura
19 decembrie 2016
sport la nivel de scoala generala

Buna dmineata, Fiica mea, clasa a II-a nu face sport pentru ca Scoala ei ( nr.30) nu are o sala de sport, ci doar o sala de curs , und ese suprapun cate 3 clase cateodata! Daca vrei sa faci spor tin particular trebuie sa dispui de o situatie financiara foarte buna, inotul, tenisul sporturi cu traditie in Constanta presupun taxe consistente. Si atunci ne mai intrebam de ce copiii nostril sunt obezi si dependenti de gadgeturi!?

Corina
19 decembrie 2016
Competitii

De ce nu se mai organizeaza cupa academicus? Inspectoratul si directia de sport parca organizau cupa acum cativa ani. Elena frincu ar trebui sa se implice mai mult. Si cei rineri din directie ar trebui sa i urmeze modelul

Act
19 decembrie 2016
Sport

Sorin,scrii cam rar despre sport.Inainte erai prezent la mai toate evenimentele sportive ale constantei.Si ai cam uitat sa scrii si de SSC FARUL!

TANA
19 decembrie 2016
SPORT

BAI MIHALAKE NU PREA IMI PLAK TAI DAR ESTI UN GENIU. UNESTE SPORTUL SI RAMAI IN ISTORIE. NU CU FRINKU ASATA A FOST CU DROGATU SI CU PORKU BETIV. RESTUL SINT OK

Me Myself
19 decembrie 2016
more or less

Atat timp cat se premiaza doar sportul de inalta performanta totul este pierdut. Se judeca doar dupa rezultate. Din 10000 de sportivi doar anul ajunge in varf, ceilalti 9999 nu conteaza. Vorbiti in articol ca toata lumea se plange de subfinantare, eu as spune sa nu mai primeasca nimeni niciun ban si toti banii sa se bage in constructia de sali de sport si complexe sportive. Nimeni nu vorbeste despre sportul de masa, despre sport ca mod de petrecere a timpului liber ci doar despre cupe, medalii si competitii. Ce rost!? Sa ne amintim rezultatele de la Rio!? Sa ne amintim ca aveam o echipa in divizia A. Ce rost sa vorbim despre sport cand inca exista scoli in Constanta fara sali de sport, fara teren de baschet, volei sau fotbal. Din pacate cele descrise in articolul dvs. nu sunt decat un alt exercitiu de imagine la un spritz la final de an.

Costi
19 decembrie 2016
Frumos dar...

Ideea e frumoasa si generoasa, dar sa vedem daca are curaj sa se ridice cineva si sa expuna problemele exact asa cum sunt. Sigur ar fi executat imediat, mai ales ca aproape toata infrstructura sportiva, si asa precara, depinde de de bunavointa mai marilor zilei. Pentru ca, intradevar, cel putin pe plan local un astfel de partid ar fi o forta. Numai daca numaram rudele sportivilor de la cele mai mici categorii de varsta la cei consacrati... Sau, in mod sigur, un partid astfel creat va fi confiscat de autoritati/alte partide. La cum se tradeaza in tara asta si la ce caractere avem in jur... Dar merita, poate s-or gasi niste kamikaze...

cornel
19 decembrie 2016
despre hootie in sport

De ce nu spuneti care este cauza pentru care a intrat in faliment clubul FC Farul sectia fotbal? DE ce nu spuneti nimic despre magariile facute acolo de la preluarea clubului si pana la intrarea in faliment? De ce vreti sa prostiti acum si administratia locala sa "bage" si ea baini in sport care sa fie sifonati in continuare de cativa shmecheri? Militati pentru lege serioase si coerente a sportului si cand lucrurile voor fi clare, veti vedea si implicare si rezultate..Restul se cheama vrajeala si furt...etc.

HANDBALISTA
19 decembrie 2016
DE PRIN LUMEA SPORTULUI

BRAVO!!! IDEEA ESTE FOARTE BUNA . DAR.... CU O SINGURA CONDITIE. ALEGERILE LA ACEST PARTID SA INCEAPA DE LA FUNCTIA DE VICEPRESEDINTE.....!!!! DE CE?? FUNCTIA DE PRESEDINTE ESTE DEJA OCUPATA DE VOLUNTARA DE ELENA FRINCU....., CARE A DECLARAT VINERI 16 12 CA A FACUT O MARE GRESEALA CA A DAT BAZELE SPORTIVE LA CLUBURI PRIVATE DE RUGBY SI FOTBAL IAR CU O ZI INAINTE SI-A FACUT CADOU O INCA O CASA PRIN HOTARARE DE GUVERN., BAZA DE CANOTAJ LA NAVODARI. MAINE, POMAINE ISI FACE CADOU SI HOTELUL SPORT, CA PE ASTA VREA SA PUNA MANA DE MULT, SI CE MULTE A FACUT EA PT SPORTUL DIN CONSTANTA, E VOLUNTARA PESTE TOT.POATE DE ACEEA A IESIT LA PENSIE, CA SA PROSTEASCA LUMEA CU RANJETUL PE BOT

marica ion
1 ianuarie 2017
p.s.c

draga sorine de ce nu,o utopie pote cite odat sa devina o realitate dar murdaria politica nu este compatibila cu curatenia sportiva.totusi eu ca umil servitor al sportului ma alatur acestei idei care merita sa fie forgeata si la cald si la rece dar cu conditia de a exclude din aceasta organizatie toti responsabili care au condus sportul si l au falimentat ori cit de dragi near fi ,mai este necesar si schimbare mentalitatii, sa nu se mai alerge dupa primarasi cu speranta ca ne aluneca niste bani eventual pe sub masa

MIHAI
17 ianuarie 2017
PARTIDUL SPORTULUI CONSTANTEAN (PSC)

Daca prin formele actuale de organizare sportul constantean ( si national ) nu a obtinut rezultatele dorite , ce anume ne poate face sa credem ca prin infiintarea unui partid rezultatele vor fi mai bune . Autorul da numeroase exemple prin articolele scrise in ziar , de neregulile existente in acest domeniu . Partid inseamna organizare , ierarhie , lupta pentru putere si coruptie , competitie inegala cu partidele existente care se vor stradui sa atraga partidul (asa cum o face in prezent cu vedetele sportive ) de partea intereselor lor . Mai mult , " translatia " partidului constantean la nivel national va duce la dezastru total . Luptele politicianiste intr-un astfel de partid nu vor mai avea nimic de-a face cu sportul . Si cine mai are nevoie astazi de un tineret sanatos si iubitor de sport , cel practicat , nu ca spectator in tribune si unde in final au loc manifestari violente . Partidele actuale au demonstrat prin politica ostila ideii de sport in scoala si in afara ei , ca un tineret dedicat total telefonului mobil , tabletei si internetului folosit necorespunzator , este mai usor de manipulat si guvernat . Si mai este o problema : daca actualii responsabili cu sportul nu reusesc sa obtina rezultatele dorite , din motive subiective sau obiective , cine garanteaza ca vor fi capabili sa produca schimbarea schimband firma din asociatie sportiva in partiv sportiv ? Daca guvernantii ar dori sa faca ceva pentru pregatirea sportiva a elevilor , in loc ca acestia sa care in spate , abia tarandu-se , ghiozdane pline cu caramizi scolare , prin reducerea sau anularea unor materii considerate pe drept inutile de ce nu afecteaza orele devenite libere educatiei fizice , sportului care , in conditiile vietii in societatea de consum, societatea obezilor , ar trebui sa devina obligatorii . Minte sanatoasa intr-un corp nesanatos nu foloseste nimanui , cu exceptia industriei farmaceutice si farmacistilor . Nu cred ca mai este nevoie de un nou partid , avem destule . Nu sunt un nostalgic , dar ma gandesc cu placere la zilele in care pe fiecare ulita vedeai copii jucand turca , fotbal cu mingea de carpa , sotron , saritura cu coarda , de-a v-ati aprinselea etc . Astazi , strazile si ulitele sunt pustii , cu exceptia masinilor . Nu sunt pesimist , dar in zilele noastre , sportul nu va mai putea avea caracter de masa . S-a transformat intr-o afacere si toti o admira pe Halep care castiga milione pe seama celor care in loc sa faca sport stau si o privesc . Si mai sunt multe de spus , si nu in ultimul rand despre cultura si arta , dar credem ca este inutil . Politicianismul si goana dupa avere ne-a distrus si continua sa ne distruga sufletele .

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9778 secunde