Șase practicanți de Aikido constănțeni se antrenează în Japonia

1165

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, în Japonia, la Takasaki, se desfășoară lucrările celui de-al XII-lea Congres al Federației Internaționale de Aikido (IAF). 


România este reprezentată de Fundația Română de Aikido Aikikai (FRAA), singura organizație de Aikido din România membră a acestei federații. 


Delegația din România este condusă de Dorin Marchiș sensei și din ea fac parte și șase constănțeni, alături de alți colegi din țară.
"Din IAF poate face parte doar câte o singură organizație națională, cu condiția ca această organizație să fie acreditată de Fundația Aikikai din Japonia. Rolul acestei organizații este de a înlesni contactele între practicanții de Aikido din toată lumea, de a dezvolta și promova Aikido și de a stabili relații cu alte or-ganizații oficiale ce operează la nivel internațional ori oficialități ale diverselor state. Organizarea este sub forma unei federații, chiar dacă termenul poate provoca uneori confuzie, deoarece Aikido nu este un sport în adevăratul sens al cuvântului: în această artă marțială, nu există competiție!", a declarat, pentru "Cuget Liber", profesorul Ion Sta-te. 


În total, vor avea loc 21 de antrenamente, conduse de unii dintre cei mai mari maeștri de Aikido din lume, iar în paralel cu acestea, se vor desfășura ședințele Federației Internaționale de Aikido. Marți, a avut loc o primă conferință, pe tema egalității de gen în Aikido. Din panel au făcut parte Janet Clift, Micheline Tissier, Teresa Wang, Linda Gotfrey și Ruth Treyde, toate cu multă experiență pe tatami. Atât ele, cât și publicul au discutat despre prezența femeii în lumea Aikido-ului, despre promovarea femeilor care reprezintă modele pentru alte persoane de pe tatami. 


Miercuri, s-a anunțat admiterea a 10 noi țări ca membre IAF: Ungaria, Grecia, Spania, Ucraina, Croația, Columbia, Lituania, Kîrghîstan, Maroc și Egipt. 


După terminarea congresului, delegația română se va deplasa la Tokyo, pentru a participa la antrenamentele de la Aikikai Hombu Dojo (centrul mondial al Aikido-ului) și, de asemenea, va mer-ge și la Iwama, locul nașterii Aikido, dojo-ul unde O Sensei Morihei Ueshiba, fondatorul Aikido, preda în mod regulat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9407 secunde