A început Campionatul European de șah de la Mamaia. Karpov, invitat de onoare

322
A început Campionatul European  de șah de la Mamaia. Karpov, invitat de onoare - ainceput-1464194911.jpg

Articole de la același autor

În perioada 26 mai - 8 iunie, hotelurile Comandor și Amiral din stațiunea Mamaia sunt gazdele Campionatului European feminin

de șah, cea mai importantă competiție organizată vreodată în România, organizată de Federația Română de Șah, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și Ministerului Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Asociația Litoral-Delta Dunării.

S-au înscris la startul competiției 117 sportive din 27 de țări, dintre care 67 sunt maestre internaționale. Delegația României este formată din 14 jucătoare: Corina Peptan (multiplă campioană mondială de junioare la toate categoriile la care a participat), Irina Bulmaga (medaliată cu bronz la Olimpiada de șah - Tromso 2014), Elena Cosma (fostă campioană mondială de tineret, medaliată cu bronz la Olimpiada de șah 1988, patru medalii la Campionatele Europene pe echipe), Cristina Foișor (calificată la Cupa Mondială 2016, medaliată cu argint la Europenele pe echipe 1997), marile maestre Mihaela Sandu, Angela Dragomirescu și Irina Ionescu. Lor li se alătură junioare de perspectivă, precum Andreea Cosman, Cristina Năstase, Andreea Stanciu, Emilia Coman și Andra Cîmpean. Delegația tricoloră este închisă de veterana Aurelia Pancu și de mezina Maria Anghel, sportivă în vârstă de 12 ani, legitimată la Palatul Copiilor Constanța.

v v v

Invitatul de onoare al competiției este Anatoly Karpov, cel mai bun jucător de șah al lumii în perioadele 1975-1985 și 1993-1999. Înaintea startului întrecerii europene, campionul rus va face cunoștință și cu familia șahului constănțean, asistând la un simultan cu peste 50 de mese, unde sportivii legitimați la cluburile din Constanța vor juca împotriva marilor maeștri ai șahului românesc, apoi va lua parte la un joc demonstrativ de șah.

"În deschiderea Campionatului European, pasionații de șah vor avea parte de o surpriză plăcută. De la ora 9.30, în piața Ovidiu, campionul mondial Anatoly Karpov va sta de vorbă cu jucătorii și va susține o conferință de presă, în care orice împătimit al «jocului minții » poate să îi pună maestrului întrebări legate de acest sport, apoi va juca un meci demonstrativ cu piese de joc gigantice", a declarat, pentru "Cuget Liber", profesorul Claudiu Iordache, președintele Asociației Județene de Șah Constanța.

v v v

Jucătoarea de șah Daria Vișănescu, maestră FIDE, s-a declarat încântată de reușita României de a găzdui Campionatul European feminin de șah de la Mamaia.

"Este fără îndoială o reușită impresionantă a țării noastre faptul că va găzdui o competiție de asemenea magnitudine. Și nu trebuie privit acest eveniment ca pe unul la ordinea zilei, pentru că nu este ușoară organizarea unui astfel de turneu, dar trebuie văzut ca un impuls în vederea organizării și mai multor turnee de acest gen, pentru că avem jucători cu potențial, dintre care mulți foarte tineri", a declarat Daria Vișănescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4947 secunde