Totul despre alegerile locale din 5 iunie. Când începe campania electorală și care sunt regulile jocului

1377
3
Totul despre alegerile locale din 5 iunie. Când începe campania electorală și care sunt regulile jocului - votare10iunie201270-1460731409.jpg

Articole de la același autor

Alegerile locale din acest an vor avea loc la data de 5 iunie și vor fi organizate după noi reguli, cu primari aleși într-un singur tur și șefi de consilii județene aleși indirect, prin votul consilierilor județeni. Concret, în ziua scrutinului, fiecare cetățean va primi trei buletine de vot: unul pentru alegerea primarului, unul pentru Consiliul Local și unul pentru Consiliul județean.

Modificări au fost aduse și în privința sistemului de vot fiind pregătit un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. În urma implementării acestui proiect, alegătorii care doresc să își exprime opțiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator. Ulterior, sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție și dacă și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin.

În baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale.

Când începe campania electorală

Potrivit calendarului acțiunilor din cu-prinsul perioadei electorale a alegerilor locale din anul 2016, startul campaniei electorale va fi dat în data de 6 mai, iar o zi mai târziu, pe 7 mai, ar urma să se stabilească prin tragere la sorți numărul de ordine de pe buletinele de vot.

Cu 30 de zile înaintea datei votării - cel târziu în ziua de 6 mai - vor trebui aduse la cunoștință publică numărul circumscripțiilor electorale, delimitarea și numerotarea fiecărei secții de votare, precum și sediile acestora. Cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor locale, adică pe 26 mai, ar urma să fie tipărite buletinele de vot. În ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, pe 4 iunie, la ora 7.00, este programată închiderea campaniei electorale. Cetățenii vor putea merge la vot pentru a-și desemna aleșii locali în data de 5 iunie, în intervalul 7.00-21.00.

Câți bani primesc cei implicați în procesul electoral

Potrivit proiectului de HG privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale, președintele BEC, președinții birourilor electorale de circumscripție, locțiitorii acestora, membrii BEC și membrii birourilor electorale de circumscripție primesc o indemnizație de 85 lei pentru fiecare zi de activitate. Tot 85 de lei pe zi vor primi și președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia, dar nu mai mult de cinci zile, la fel și operatorul de calculator al biroului electoral al secției de votare. Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare primesc și ei câte o indemnizație de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate pentru o perioadă care nu este mai mare de trei zile.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar și operatorii de calculator au dreptul, de asemenea, la o indemni-zație pentru cheltuieli de protocol în valoare de 10 lei de persoană pentru fiecare zi de activitate. Persoanele care fac parte din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale primesc o indemnizație de 65 de lei pentru fiecare zi de activitate.

Care este situația la Constanța

Reprezentanții Prefecturii Constanța au publicat pe site-ul instituției lista cu sediile, datele de contact, președinții și locțiitorii Birourilor Electorale de Circumscripții. Astfel, programul de lucru al președinților și a locțiitorilor acestora este, zilnic, în intervalul orar 10.00 -16.00.

Totodată, zilele trecute, au fost desemnați, prin tragere la sorți, judecătorii din cadrul Biroului Electoral Județean (BEJ) pentru alegerile locale din 5 iunie. Astfel, pentru postul de președinte al BEJ a fost desemnat judecătorul Alina Elena Marin, iar pentru funcția de locțiitor judecătorul Laura Iuliana Opariuc. În ceea ce privește BEM Constanța, a fost aleasă ca președinte judecătoarea Chiratica Enache, iar ca locțiitor Victoria Marilena Mircioi. Potrivit legislației, zilele următoare, BEJ și BEM vor fi completate cu reprezentanți ai formațiunilor politice.

În altă ordine de idei, cu toate că startul depunerii candidaturilor s-a dat încă de luni, 11 aprilie, până la acest moment, nicio filială a partidelor din Constanța nu a depus dosarele pentru candidaturi.

Comentează știrea

ath
16 aprilie 2016
Ultimele alegeri locale au fost in anul 2000

Un candidat la sefia primariei se lanseaza cu 2-3 ani inainte de alegeri.Mazare a vopsit balcoane cam 2-3 ani inainte de a ajunge primar.Mi-l amintesc cum statea el atarnat in corzi pe blocurile "comuniste" in timp ce altii il fotografiau pentru ziar.In plus,era cunoscut din presa locala.Era foarte vehement la adresa comunistilor lui Iliescu,adica la adresa partidului care putin mai tarziu i-a dat apa,graunte si dolari ca sa-l potoleasca.Nu este cazul nostru de azi.Niciun candidat nu este cunoscut in afara de Fagadau,ca urmas al lui Mazare si prin pozitia lui in Primarie.In rest,vid si multa liniste,dejan imi țiuie urechile.Dar noutatea noutatilor este alta.A fost introdus candidatul Hopa Mitica.Candidatul Hopa Mitica este urmatorul favorit dupa Fagadau. Hopa Mitica este tot din clanul corupt pietrificat in ultimii 16 ani la Constanta.In ordine este candidatul PNL-ului.Daca nu castiga Fagadau,va castiga tot "al nostru".Sa ne imaginam cum va decurge campania electorala.Fagadau se va fotografia cu sarmanii,cu profesorii cu educatoarele,cu preotii,cu micutii,va inaugura veceuri publice,treceri de pietoni,bulevardul Tomis,Lapusneanu,sensuri giratorii,etc.Butoanele sunt la el in Primarie.Telefoanele ziarului Telegraf,ziarul de suflet,se inrosesc.Microbuzele toate,vor plimba chipul lui Fagadau.Spre final,Fagadau va fi invitat la televiziunea partidului cu o lista de intrebari intocmita chiar de el.Tot Fagadau va raspunde la intrebarile puse de Fagadau.Decebal intreaba,Fagadau raspunde.Activistii PSD il vor felicita la telefoanele date in direct la TV.Telespectatorii vor fi uimiti de numarul mare de simpatizanti PSD.Cu un telefon dat la un director de scoala generala se va rezolva si cu atasamentul scolarilor fata de alesul inimii noastre.In timpul asta,domnul de la Penele ne va umple cu pliante cutiile postale si va plimba elefantul sau camila ca sa-l bage lumea in seama.Alti candidati isi vor plimba pisica,catelul sau hamsterul,ce are omul prin casa.Alegeri 2016,un mare succes politic.Bineintele,eu am ales pentru un viitor mai bun,pentru copii nostri.Sictir !

Emil
16 aprilie 2016
alegeri voturi

sa speram ca vor candida persoane competdnte; R Mazare a fost singurul competent si pus pe glume de bun-gust!

Cristi
17 aprilie 2016
Mai ...

Daca va inaugura mai multe WC-uri publice Fagadau va fi ales cu siguranta ! De ce ? E mai bine sa nu te caci in urna de vot ! In alta ordine de idei , candidatul PNL , nu a promis nici toalete publice , nici altceva de luat in seama . Ei vor totusi sa ia primaria , asa , ca s-o spoiasca in galben . Cacaniu ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8361 secunde