Se dă startul campaniei electorale! Autoritățile au intrat în linie dreaptă cu pregătirile

415
Se dă startul campaniei electorale! Autoritățile au intrat în linie dreaptă cu pregătirile - fondstartcampanie-1462468029.jpg

Articole de la același autor

A rămas mai puțin de o lună până la data de 5 iunie, zi în care vor avea loc alegerile locale. Potrivit calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, astăzi, se dă startul campaniei electorale. 


Pentru o desfășurare cât mai bună a procesului electoral, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a organizat, ieri, o videoconferință cu prefecții din țară, principala temă a discuțiilor fiind organizarea alegerilor locale din 5 iunie. În consecință, la ședința de la Prefectura Constanța, a participat și prefectul Adrian Viorel Nicolaescu, alături de el fiind prezenți și reprezentanții structurilor județene electorale, precum și șefii structurilor care vor asigura ordinea și liniștea publică pe parcursul campaniei electorale, în județul Constanța. 


Printre altele, ministrul Tobă a spus că pentru alegerile locale care vor avea loc la data de 5 iunie a fost alocată suma de 350.663.000 lei de la bugetul de stat. Totodată, el a precizat că vor fi pregătite 93.000 de ștampile cu ștanța "votat". 


În plus, pentru buna desfășurare a procesului electoral, vor fi mobilizați 55.000 de jandarmi, polițiști și pompieri, care vor fi angrenați în acest proces electoral, iar dintre aceștia, 30.000 vor activa în secțiile de votare și structurile electorale. 


Potrivit prefectului Adrian Viorel Nicolaescu, la nivelul județului Constanța, sunt 554 de secții de votare. În plus, el a precizat că a fost comandat necesarul de hârtie pentru buletinele de vot. 


"Așteptăm cele 44 de tone de hârtie pentru buletinele de vot. Avem semnele electorale primite. Data limită până când trebuie să avem buletinele de vot tipărite este 21 mai. La nivelul județului Constanța, vor fi aproximativ 2.100.000 de buletine de vot. Luni se va încheia contractul cu firma care va tipări buletinele de vot", a declarat prefectul județului Constanța, Adrian Viorel Nicolaescu.
 
În altă ordine de idei, cei responsabili cu organizarea alegerilor locale au informat că, momentan se desfășoară activități de pregătire și instruire a președinților secțiilor de votare și a operatorilor de calculator.


Astfel, la nivelul întregii țări, au fost instruite 33.370 de persoane, dintre acestea fiind selectate 32.000, pentru a participa la procesul de votare. Toate secțiile de vot din România vor avea mijloace electronice de votare. De anul acesta, prezența la vot va fi monitorizată public, mai exact, online. Așadar, nu vor mai exista acele comunicări care se făceau din trei în trei ore de la Biroul Electoral Central în ceea ce privește procesul de votare. Și pentru a nu avea surprize neplăcute, pe 22 mai este programată prima testare a sistemului electronic de vot. 


"La Constanța nu sunt probleme, sunt câteva unități administrativ teritoriale în județ unde se înregistrează un deficit de experți electorali, dar căutăm soluții pentru a acoperi deficitul, deoarece la nivel județean avem acoperit numărul de experți", a transmis prefectul Constanței ministrului Petre Tobă, în cadrul video-conferinței cu prefecții. 


Cum se modifică sistemul de vot 
Autoritatea Electorală Permanentă aduce la cunoștința celor interesați faptul că s-au făcut modificări în privința sistemului de vot, fiind pregătit un sistem informatic de monitorizare a prezenței și de prevenire a votului ilegal. În urma implementării acestui proiect, alegătorii care doresc să își exprime opțiunea nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator. 


În acel moment, sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție și dacă și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin. 


În baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4862 secunde