Alegeri parlamentare 2016

Ce propun partidele care vor să ajungă la guvernare în domeniul Educației. PSD, repetent la acest capitol

1071
8
Ce propun partidele care vor să ajungă la guvernare în domeniul Educației. PSD, repetent la acest capitol - educatieprogramguvernareelevi-1479745157.jpg

Articole de la același autor

A trecut o săptămână de la începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie iar, în lipsa unor dezbateri concrete, pe diverse domenii, "Cuget Liber" vă va prezenta, pe parcursul mai multor ediții, propunerile partidelor, care au șanse să ajungă în Parlament, așa cum sunt prevăzute în programele de guvernare ale formațiunilor politice. 


Educația ocupă un rol central în orice am dori să facem. Rezultatele slabe de la școală se suprapun dominant peste zone de sărăcie, subdezvoltare și marginalizare. Mai mult, acolo unde educația este precară, infracționalitatea este ridicată. Așadar, dacă ne dorim mai puțini șomeri, mai puțini analfabeți și reducerea abandonului școlar, avem nevoie de câteva măsuri simple, urgente și sigure. Cu excepția PSD care nu are prevăzut în programul de guvernare sub denumirea "Îndrăznește să crezi în Româ-nia" un capitol exclusiv dedicat Educației, celelalte partide au punctat destul de bine acest domeniu. 


PNL
La capitolul Educație, PNL intenționează să investească în profesori prin creșterea anuală a salariilor în medie cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017, până la dublarea acestora, însoțită de evaluarea corpului didactic. Un alt element de investiție vizat de liberali este cel în educația timpurie prin construirea de grădinițe și creșe, acolo unde ele nu există, dar și în marile orașe unde sunt supra-aglomerate pentru circa 50.000 locuri din fonduri publice, fonduri europene și par-teneriat public-privat. De asemenea, liberalii propun generalizarea învățământului de la vârsta de patru ani și generalizarea programelor de alimentație sănătoasă în școală și din centrele "școală după școală" pe baza tichetelor valorice. O altă măsură avută în vedere de liberali este cea privind generalizarea învățământului preuniversitar într-un singur schimb prin construirea 
a circa 18.000 de locuri în unitățile școlare.


ALDE
Reprezentanții ALDE spun că dacă vor ajunge la guvernare, Educația va fi un element "central" în programul de guvernare al partidului. Printre propuneri se numără introducerea Bacalaureatului profesional pentru sesiunea din 2018. De asemenea, ALDE susține necesitatea clasificării universităților, evaluarea școlilor doctorale și creșteri salariale în domeniul Educației pe baza unor criterii de performanță. În concluzie, pentru că toate aceste măsuri necesită resurse financiare, ALDE vrea o creștere graduală a bugetului Educației în așa fel încât în 2020 să se ajungă de la 3,7% la 6% din PIB. 


PMP
Reprezentanții Partidului Mișcarea Populară consideră la acest capitol că școala românească produce masiv șomeri cu diplomă pentru uz intern și specialiști de vârf pentru export. Din aceste rațiuni, educația, formarea profesională și cercetarea sunt priorități ale politicilor publice promovate de partidul politic Mișcarea Populară. În consecință, PMP promite să sprijine creșterea atractivității carierei didactice printr-o formare de calitate, o selecție justă și, mai ales, o răsplată adecvată printr-un buget pe mă-sură.


Totodată, ei susțin că vor acționa pentru refacerea învățământului profesional, pentru ca piața muncii să orienteze proiectarea și gestionarea sistemului de educație. În plus, vor să combată abandonul școlar și analfabetismul, în special la sate. În ceea ce privește standardele academice, acestea vor fi riguroase pin proceduri de concurs și promovare cu evaluatori internaționali. 


PMP mai susține constituirea unui număr de universități de elită, pentru a putea participa cu șanse la competiția globală a cercetării. De asemenea, și-au propus să creeze institute de studii avansate cu dotări, salarii și burse de nivel european, pentru a păstra în țară profesorii și cercetătorii de vârf.


USR
Și USR are un capitol dedicat exclusiv Educației, domeniu în care doresc să susțină creșterea finanțării învățământului pentru a putea atrage profesori mai competenți prin salarii mai bune, până la 6% din PIB, așa cum prevede Legea Educației Naționale.


De asemenea, USR susține implicarea administrației locale în finanțarea învățământului, mai mult decât în infrastructura pentru educație, cum ar fi acordarea unor bonusuri pentru unitățile de învățământ pe criterii de performanță și incluziune sau pentru profesorii care optează pentru posturi departe de casă, cum ar fi decontarea chiriei, a cheltuielilor de întreținere a locuinței și decontarea transportului.


Pe de altă parte, USR propune o reformă a inspecției școlare, astfel încât evaluarea profesorilor să fie una reală și eficientă. Membrii USR consideră că actuala formulă, în care inspectorii sunt numiți politic, a avut o contribuție importantă la situația cvasifalimentară a învățământului românesc. Totodată, ei doresc înființarea și dezvoltarea de școli profesionale pe lângă clusterele industriale, rezolvând astfel două probleme: lipsa de forță de muncă calificată pentru angajatori și lipsa de locuri de muncă și oportunități educaționale pentru angajați.


Comentează știrea

Alegător
22 noiembrie 2016
Vorbe goale

Cine îi mai crede ?!

.........
22 noiembrie 2016
ooo...ooo

PNL față de învățământ e... "la distanță !

Hitler.
22 noiembrie 2016
..

Le propun să-și dea foc! Ei despart Marea roșie in timpul alegerilor,iar când se văd ajunși la putere,îi lasă în rahat pe fraierii care i-au susținut.Să vă i-a dracul cu totul!

costica
4 decembrie 2016
Oportunitate foarte serioasă!

Hollywood te asteapta! Super-sansa! Un film original si bani online pentru tine! Vrei sa castigi bani cu un subiect de film? Echipa ambitioasa! Pachet complet pentru castiguri online! Sistem de castig cu un subiect de film! Incredibil! Hollywood va face un film bun! Solicita acum detalii la adresa de email :pacurarucostica1963@gmail com http://bit.ly/29ypMJN

Tepes
7 decembrie 2016
Corect!

Cum sa-i crezi pe astia, cand in fruntea partidului au penali, partidele lor sunt pline de indivizi care au facut liceul(varianta scurta -pe pile!) cand s-au inrolat la FSN si au urmat aceeasi cale pentru o diploma universitara iar dupa aceea au obtinut si un Doctorat, pentru a mai adauga in buzunar sporuri pentru aceste ...hartii nemeritate! Timp de 27 de ani acesti indivizi au alterat legislatia Romaniei, facand-o de neinteles si au sporit numarul analfabetilor cu diplome. Ar trebui facut un "Tribunal al Dreptatii Nationale" care sa judece si sa sanctioneze pe toti acesti gropari ai natiei romane! Numai asa Romania isi va asigura locul pe care-l merita!

Răspuns la: Vorbe goale
Adăugat de : Alegător, 22 noiembrie 2016
Cine îi mai crede ?!
elev
7 decembrie 2016
educatie romanesca

Nimic despre copii. Numai cresteri salariale ale profesorilor, care nu vor excela datorita acestui lucru ci vor considera ca tot ei sunt "victimele", iar adevartii beneficiari, COPIII, nu vor avea niciun castig adevarat. O reforma adevarat a invatamantului si crearea unei scoli dupa modele consacrate de ce nu se poate realiza? Pentru ca "pleaca ai nostrii, vin ai nostrii, noi (aka profesorii) cu drag "muncim" si cerem, chiar urlam sa fim platiti regeste, dupa ce ii jignim, ii batjocorim si ii reducem la tacere pe "subalterii nostii" care uitam sau nu vrem sa stim ca sunt de fapt copii.

costica
8 decembrie 2016
Oportunitate foarte serioasă!

Oferta importanta: lucru online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: pacurarucostica1963@gmail com http://bit.ly/29ypMJN

costica
8 decembrie 2016
Oportunitate foarte serioasă!

Oferta remarcabila: castiguri acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: pacurarucostica1963@gmail com http://bit.ly/29ypMJN

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Noiembrie 2016
Stire din Politică-Administrație : PMP luptă pentru județul Constanța!
Pagina a fost generata in 0.3026 secunde