Ziua Marinei Române. 115 ani de tradiție la malul mării

208

Articole de la același autor

An de an, Ziua Marinei Române este unul din cele mai importante evenimente din viața marinarilor militari și civili aniversată, pentru prima dată, cu mare fast, la Constanța, la data de 15 august 1902. Este însă și un prilej pentru turiștii aflați pe litoral și pentru constănțeni de a vedea cum se antrenează marinarii și cum e viața pe o navă. Încă de la începuturile desfășurării acestui eveniment, marinarii au îmbinat elementele tradiționale cu demonstrații de forță, prezentând publicului cel mai mare spectacol naval din țară. Și la fel de grandios va fi și cel de anul acesta.

Manifestările dedicate Zilei Marinei, organizate de Forțele Navale Române, debutează, în premieră, la Medgidia, marți, 8 august. Astfel, între orele 18,00 și 21,30, navele militare fluviale își vor deschide pentru prima dată porțile pentru vizitatori. Pe cheu vor fi organizate jocuri marinărești și o expoziție de tehnică militară, iar Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert.

Ateliere de scufundări și vizite pe nave militare

Manifestările se mută apoi în stațiunea Mamaia, unde miercuri seară, între orele 19 și 21, turiștii și constănțenii aflați în Piațeta Perla vor avea ocazia să asculte piese din repertoriul militar și civil. Joi, pe 10 august, între orele 16 și 20, oaspeții sunt invitați la ateliere de scufundări organizate de scafandrii militari în Portul Tomis - Plaja Modern. Vă puteți înscrie online, pe https://www.facebook.com/ForteleNavaleRomane/, în perioada luni, 7 august, ora 12.00 - miercuri, 9 august, ora 12.00. Doritorii trebuie să aibă vârsta minimă 12 ani.

Tot joi, când este sărbătorită Ziua Învățământului de Marină, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, între orele 18,00 și 20,00, tinerii vor putea afla oferta educațională de marină. Iar toți cei care doresc, pot vizita Portul Militar, sâmbătă, între orele 8,30 și 18,30, când va fi Ziua Porților Deschise. Aici vor putea admira o expoziție de tehnică și armament și pot urca pe navele maritime și fluviale. Tot sâmbătă, de la ora 17,00, cei care nu au avut ocazia să asculte Muzica Militară a Forțelor Navale, pot merge la concerul prilejuit de deschiderea celei de-a noua ediții a Târgului de carte "Gaudeamus".

Luni, 14 august, între orele 8 și 10, pe faleza din Constanța, va avea loc o ceremonie militară și religioasă în memoria eroilor marinari, iar marți, de la ora 9,55 și până la ora 15, este programat Exercițiul demonstrativ întrunit Forțele Navale Române 17, pe mare, în fața Comandamentului Flotei. Apoi, de la ora 13 și până la ora 15, Portul Tomis va găzdui tradiționalele jocuri și concursuri marinărești.

Parada ambarcațiunilor cu vele, la Mangalia

Turiștii aflați la Mangalia vor avea și ei parte de evenimente interesante în această perioadă. Sâmbătă, pe 12 au-gust, între orele 10 și 18, în Portul Militar Mangalia este Ziua Porților Deschise și va fi prezentată o expoziție de tehnică militară și armament. Orice dorește va putea să viziteze navele militare și să participe la jocuri și concursuri marinărești. Apoi, marți, chiar pe 15 august, între orele 9 și 12, în Portul Turistic, se va desfășura Exercițiul demonstrativ întrunit Forțele Navale Române 17, urmat de o paradă a ambarcațiunilor cu vele, jocuri și concursuri marinărești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9487 secunde